– God mat til dem som fortjener det

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATTI Moss Avis mandag 18. mars kan man lese at lokalpolitikerog Frp’s ordførerkandidat, Michael Torp, har vært en slags mat-tester for for Moss og Rygge kommune. Det kan oppfattes som spennende. Går ut ifra at kommunestyret valgte en representant med relevant utdannelse innenfor kokkefaget. Om ikke, er det litt skuffende, må jeg få si. Skal Torp reise rundt for å prøvesmake maten som serveres på sykehjemmene i Rygge og Moss, noe som ikke er en enkel oppgave hvis man ikke har noen faglig bakgrunn for å være smakstester.

LES OGSÅ: Nå skal politikere spise middag på sykehjem i Moss og Rygge

Viktigst av alt: Det bør ikke være tvil om at unge mennesker ikke har samme smaksopplevelsen og krav til smaker som eldre mennesker.

Diskusjonen om mat til pasienter på sykehjem og pleieinstitusjoner dukker opp en gang iblant,- oftest når det nærmer seg valg. Det bør ikke herske uenighet om at vi, storsamfunnet, skal gi brukerne på institusjoner og sykehjem gode og næringsrike måltider.

Mange kommuner når ikke disse målene fordi det kan være mangel på faglig kompetanse blant kjøkkenmedarbeidere, og, ikke minst, fordi de økonomiske ressurser som politikerne bevilger til dette er mangelfulle. Dessverre er det en utbredt oppfatning om at maten som serveres på noen sykehjem og bo- og behandlingssentre er av dårlig eller utilstrekkelig kvalitet. Dessverre viser det seg også å stemme. Men det er også selvsagt mange flinke fagfolk der ute, og beboerne er fornøyde. Dem kan man lære av.

I fjor sommer kom det fram at Sørum kommune la ned sitt kommunale kjøkken på Sørum sykehjem. Maten ble hentet fra Bergen (Dagbladet 4. juli 2018). Beslutningen skapte stort opprør blant pasienters pårørende. Ordføreren forsvarte beslutningen med at de vil spare penger. Jeg har ingen grunn til å hevde at det samme skjer eller har skjedd her i kommunen eller i Rygge kommune.

I Sykepleien, fagbladet for sykepleierne, kan man lese at « inntil 60 prosent av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i en ernæringsmessig risikosone.» Jeg har også snakket med ansatte på diverse institusjoner, ikke alle er like begeistret over hva de serverer pasienter og brukere. Jeg har ved flere anledninger fått høre at de gjerne vil lage bedre og annen mat,- men systemet tillater det ikke. Jeg har ingen grunn til ikke å tro på hva de forteller meg.

Henrik Ibsen sa en gang at « jeg spørger kun, mitt lodd er ei at svare». Man må selvsagt ikke ha svar på alt. Retten til kun bare å kritisere er der.

Men; Et sunt kosthold er viktig for god helse. Mat og måltider er viktige for hele ditt livsløp. Det gode måltid sikrer gode sosiale relasjoner og tilhørighet. Her er det viktig at personalet bidrar med god kompetanse.

At mange av dem som til daglig er avhengig av kommunal kostholdsbistand ikke opplever dette, er intet annet enn en skam.

Hva er det som gjør at man forandrer sosial status når man blir bruker av institusjoner? Skal man ikke kunne bestemme litt over det man tilbys å spise?

Her rammes altfor mange av et slags kulinarisk overformynderi. Noen skal bestemme hva som er best eventuelt godt nok for pasienten. Jeg er selvfølgelig klar over og kjenner godt til de gruppene som må ha spesialmat. Det er ikke dem jeg tenker på.

«Alle brukere og pasienter skal få kunne velge mellom to varme middagsretter hver dag.»

Eldreminister Åse Michaelsen sier at det «skal dufte mat i korridorene». Da går jeg ut fra at hun ser for seg at maten skal tilberedes på det lokale sykehjemmets kjøkken, for det sentrale storkjøkkenet noen mil unna, klarer ikke det.

Moss og Rygge kommune skal bli foregangskommune på mat og ernæring. Hvordan kommer man så dit?

  • Flytt all matproduksjon til det lokale kjøkkenet. Da skaper man nærhet til
  • beboerne og ikke minst gode relasjoner.
  • Alle kjøkken, om de er der, må oppgraderes til mattilsynets krav om mattrygghet.
  • Lag samarbeidsformer mellom brukerstedene for innkjøpsordninger av råvarer.
  • Det skal kun brukes ferske råvarer. De som er fersket og til enhver tid best.
  • All kjøkkenpersonell skal tilbys kompetansepåfyll, samtidig som det gjennomføresidédugnader. Viktig å plukke opp hva medarbeidere mener. Det kan jo komme gode forslag på god mat og, ikke mins, gode rutiner.
  • Det må tilsettes en person i kommunen som har en koordinerende funksjon mellom de ulike sykehjem og boinstitusjoner. Denne personen skal passe på at alle drar samme veien,- framover.

LES OGSÅ:

Nå skal politikere spise middag på sykehjem i Moss og Rygge

Avdekket dårlig mathygiene ved Skoggata bo- og servicesenter

Kokhet debatt om mat på sykehjem

Nye Moss får kanskje tilbake egne kokker på sykehjemmene

Fiskeboller lå uttørket på panne, nå skal maten bli bedre

Disse sykehjemmene i Moss scorer best og dårligst på kvalitet

Vil gi billigere og bedre mat til eldre i Moss

Her serverer de gourmetmat på sykehjemmet: – Mat er medisin!

Pårørende i Skoggata: – Eldre som klager på maten her, får munnkurv

Stor forskjell på mattilbud til eldre i Moss og Rygge

Pårørende reagerer på forbud mot medbrakt mat på sykehjemmet: – Skal de drepe denne lille gleden?

Helge fikk 21 gram kylling til middag: – Det får være grenser 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags