Gå til sidens hovedinnhold

– Vårt fantastiske nye Kalnes sykehus

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, det er faktisk det! Et flott moderne sykehus med mye ny teknologi. Det skrives mye bra om Kalnes, men dessverre mye negativt også, men tross alt går det bra og hvorfor gjør det?

Jeg som pårørende til en veldig syk ektemann, får ofte spørsmål fra familie, venner og bekjente om hvordan det går med oss under de forholdene de høre og leser om på vårt nye sykehus. Vi har vært hyppig «gjest» og pasient de siste 5 månedene, og våre nærmeste er bekymret.

Det er en gammel slager som lyder; Jäg trodde englarna fanns, bara, bare i himmelen... - men det er ikke sant, de finnes faktisk i levende live på Kalnes sykehus og de har titler som; leger, sykepleiere, hjelpeleiere, portører, renholdere og mye mer. De er like viktige alle sammen. De er i ambulansen, akuttmottaket, poliklinikken, sengeposter o.s.v. Alle er like viktige!

De gjør en helt fabelaktig jobb under særs vanskelige forhold og under tidvis helt umenneskelig stress. Allikevel klarer de å møte de syke og oss pårørende på en alldeles fantastisk omsorgsfull og medfølende måte som er så prisverdig at det ikke er ord i vårt vokabular som kan beskrive hvor gode disse menneskene er.

Vi har vært der selv, med senga foran nødutgangen. Ingen god følelse og erfaring, men det gikk jo bra, den gangen i hvert fall .

Eli Farstad Black, pårørende

 

Ledelsen går på akkord med sine ansatte - det må de forstå, og det må de slutte med! Jeg har selv sittet i ledende stillinger i offentlig eiet og privat virksomhet, derfor vet jeg hvor skoen trykker for ledelsen. De har krav på seg til å rapportere på effektivitet, resultat og tilsvarende i forhold til budsjett og planer. Som ledere har de også ansvar på å rapportere og melde fra når målene de skal oppnå er uansvarlige og urealistiske, ellers er de feige og svake ledere. En god ledelse må kunne evne og melde oppover i systemet og ikke bare sende kravene videre nedover - det er lettvint og ansvarsløst. Det jeg ser og hører på Kalnes nå, er at de skal ta inn enda flere pasienter som de egentlig ikke har plass til. Det vil si enda flere korridorpasienter. Da blir det blokkerte nødutganger og ufremkommelige korridorer.

Vi har vært der selv, med senga foran nødutgangen. Ingen god følelse og erfaring, men det gikk jo bra, den gangen i hvert fall - teknisk sett. Dog gikk det dårlig med nattesøvnen. Det er høy aktivitet nattetid, mye lys og et personale som prøver etter beste evne å være «lydløse». Det lar seg dessverre ikke gjøre med veldig syke pasienter som trenger assistanse på rommene og ikke minst i korridorene.

Det å være korridorpasient er ekstremt uverdig og ingen som ikke har vært der selv forstår hvor belastende det er for den som er syk, de pårørende og det samvittighetsfulle personalet som gjør sitt beste for å ivareta alle sammen. Det er så trangt at de knapt får frem vognene med mat. Tidvis går det ikke heller, og da må pleierne løpe rundt med ett og ett matbrett, som om de ikke løp nok fra før av. Nå kan vi begynne å diskutere hva som er effektivitet! Det å snirkle seg gjennom korridoren med masse sykesenger er veldig ubehaglig for besøkende og pårørende også. Man opplever at man «tramper» langt inn i pasientenes privat svære.

Noen mener roboter kan gjøre jobben bedre. Hvordan skal det gå til når det ikke er mulig for mennesker å komme frem? De hadde aldri nådd frem, de tuter og uler nok allerede de robotene som allerede er i virksomhet!

De englene som er på vakt og gjør jobben for sine pasienter har «vinger» og smyger seg rundt, de verken piper eller uler. Tro det eller ei de smiler og er verdens beste medmennesker og omsorgspersoner for våre syke. Offentlige eide sykehus kan ikke, etter min mening, drives som en lønnsom bedrift. Kost - nytte prinsippet ja, men det blir aldri en «butikk».

Byråkratiet har vokst i sykeshusnorge. Etter min mening kan det ikke styres etter markedsøkonomimodell. Jeg tenker det er på høy tid å tenke nytt og muligens gå tilbake til planøkonomi. Fjerne en del administrasjon og få flere «produserende» hender. Dette må løftes opp på høyeste politiske plan. Nå ble Kalnes bygget for lite og før det var det A-Hus som hadde samme skjebne.

Det er frustrerende at vi, i det vi liker å kalle «verdens rikeste land», sparer oss til fant. Det er veldig mye mer kostbart og bygge på, enn å bygge stort nok i første runde. Når vedtak fattes om å bygge slike prosjekter, så knipes det i alle ender og de forteller oss at de sparer oss for skattepenger, men det er langt unna sannheten.

Ja det går bra fordi «englene» fortsatt er på vakt!

LES OGSÅ:

Må omgjøre enerom til dobbeltrom på Kalnes for å ta unna influensatoppen

I fjor var det 3860 pasientdøgn på korridor ved Kalnes-sykehuset

Hvorfor tier legene på Sykehuset Østfold om forholdene på Kalnes?

Ber ansatte på sykehuset om å vaksinere seg mot meslinger

Har åpnet tilsynssak mot hjerteavdelingen på Kalnes: Nesten halvparten av de ansatte har sluttet 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.