Vintersykling: Med livet som innsats

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Tirsdag 5. februar bl#takkforatdusykler skrev Nye Moss Kommune 3. November på Facebook, hilsningen ble skrevet i forbindelse med at Sykkelbyen Moss Rygge arrangerte gratis omlegging til piggdekk på Bylab - som Nye Moss Kommune skriver dukket ca 70 vintersyklister opp, gøy at så mange vil teste vintersyklingen!

Nyfrelse på el-sykkel gikk samboer og jeg mørketida i møte på hver våre to hjul, sporty vinterklær, tykke hansker, refleksvester, vinterhjelmer og blinkende lys.

Fulle av entusiasme etter besøk på Bylab i november ble vi enige om at vi nå kunne klare oss med én bil - tjo hei - både økonomisk, miljøvennlig, bra for helsa og gøy for guttungen som elsker å hoie på sykkelsetet på veg til barnehagen.

Lite visste vi. Lite visste vi hva vintersykling i Moss skulle gi av utfordringer. Lite visste vi om hvordan en sykkel fungerer på sleip og råtten snø. Lite visste vi om hvor opptatt vi skulle bli av værmeldingen, ulike typer snø, slaps, is, salting, brøytebiler og brøytekanter.

På hjemmesiden til Moss Kommune:

«Den vedtatte planen beskriver hvordan Moss skal bli en bedre sykkelby. Moss kommune ønsker at flere skal bruke sykkel i hverdagen; barn, unge, voksne og eldre som kan bruke sykkelen som transportmiddel til og fra skole, fritidsaktiviteter, jobb og innkjøp.

Moss kommune ønsker å være en sykkelby for alle. Da må sykkelveiene være trygge og effektive. Arbeidet har startet opp, og noen korte strekninger er på plass. Målet er at de korte strekningene skal danne en helhet, men det vil ta tid.

Det er et mål at de som ikke kan eller vil kjøre bil får et bedre sykkeltilbud i framtiden. Ved å få flere over på sykkel, vil det bli færre biler som vil gi bedre plass på veien for de som kjører.»

Det er ikke nok med nye og flotte sykkelveier på vinteren når snøen laver ned, jeg kan nå med erfaring i lommene si at mengder med snø og sykkel = trilling. Det har gått 2 døgn og mer uten at veier og fortau har blitt måkt. Ikke bor vi spesielt avsides, vi skal begge fra Jeløya og passerer gjennom sentrum på vei til jobb - perfekt med en 5 km før kontorstolen.

Oppsummering hittil: fraværende eller svært forsinket snømåking generelt av fortau og sykkelvei og bilvei. Sykkelen svinger ukontrollert på råtten snø i bilveien, fortauet kunne like godt være en skiløype og bilen som passerer spinner hjula altfor nærme sykkelen. Jeg har vunnet noen blodslit opp gjennom åra, samboer er birkebeiner, vi føler ikke at vi kaster inn sykkelen uten ett realt forsøk på vintersykling - men nå gir vi faktisk tapt. Finn.no på biljakt.

Men vi vet at dere kan bedre Moss Kommune! Ikke glem vintersyklistene etter neste sesongs kick-off på Bylab.

Snipp snapp snute så var dette vintereventyret ute.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.