Gå til sidens hovedinnhold

Ja, vi trenger ulven

Artikkelen er over 4 år gammel

Debattinnlegg om vern av rovvilt, signert skoleelev Pernille Wahlstrøm.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor er det slik at så mange i Norge vil utrydde ulven? Hvorfor vil vi mennesker ødelegge økosystemet? Jeg synes at sauebøndene kan begynne å bruke Kangal- hunder som følger sauene når de er på sommerbeite.

Disse hundene blir som en sau selv bortsett fra at den beskytter dem mot ulver og rovdyr. Det er bedre at ulven kan få leve enn at vi nordmenn skal ha lam til middag.

For det første så er det ikke ulven som tar flest sau gjennom sommeren hvis man ser på statistikken, det viser at flest sauer dør av fall fra fjellskrenter eller stup, eller av fluelarver og mange blir også kjørt i hjel av biler.

En undersøkelse i 2015 viste at ulven kun tok 1680 sauer i året mens det var ca. 100 000 andre sauer som døde av helt andre grunner. 1 august i 2016 ble de vist 20 prosent mindre skadetilfeller enn i 2015.

Hvis ulven tar hunden din for eksempel så må man jo kunne klare å passe på og ikke slippe den ut når det er helt bekmørkt, og kanskje ikke flytte til en ulvesone hvis man er så redd for hunden sin.

Og hundene stammer jo fra ulvene så hvorfor skal vi drepe det som har skapt noe så fint som våres egne hunder. I tillegg er ikke ulvesonen veldig stor så det skal gå helt fint å flytte til et annet sted i Norge hvis du er så redd for ulven.

I Tyrkia bruker de Kangal hunder som voktere for sine sauer. Disse hundene sies å være de eneste som kan drepe en ulv, og de vil gjøre alt for å passe på sauene sine. Denne muligheten finnes jo her i Norge og da det er noen få som driver med oppdrett av Kangal hund, men fordi bøndene får penger for hver sau som ulv og rovdyr tar.

Så hvorfor skal vi da bruke penger på å ha hunder når vi heller kan få penger? Hvis jeg skulle ha levert en sau til slakteriet ville jeg sannsynligvis fått 800kr for den, men hvis ulven tar den får jeg 1600kr.

Så hvis det er noe man kan gjøre så er det at staten slutter å bruke mitt folks skattepenger på bønder som ikke gjør noe ting for at ulven ikke skal ta sauene deres. For meg virker som om sauebøndene vil bruke ulven til å tjene penger.

Så håper jeg at sauebøndene kan begynne å bruke disse kangal hundene istedenfor å få penger som alle vi andre i Norge betaler for.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.