En ny sikkerhetspolitisk situasjon

Løs kanon: Norge bør knyttes nærmere europeiske samarbeidsprosjekter. USA's presidents manglende evne til å tenke globalt gjør alternativene ytterst nødvendige, mener kronikkforfatter.

Løs kanon: Norge bør knyttes nærmere europeiske samarbeidsprosjekter. USA's presidents manglende evne til å tenke globalt gjør alternativene ytterst nødvendige, mener kronikkforfatter.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKPresident Donald Trump har et slagord han tydelig viser at han styrer etter; «America First». I alt han gjør, skriver og sier overskygger amerikanske interesser alt. Et unntak er muligens hans egne forretningsinteresser. Han viser gang etter gang at hans viktigste mål som President i verdens mektigste og rikeste land er å bryte ned alt som tidligere presidenter har bygget opp av internasjonalt samarbeid.

Siden slutten av andre verdenskrig har USA hatt 10 presidenter som alle har fremmet og respektert internasjonalt samarbeid og internasjonale avtaler. FN-pakten ble til i 1945 etter godt samarbeid mellom stormaktene med President Truman i spissen. Senere, i 1949, ble NATO etablert som en forsvarsallianse etter initiativ fra den samme amerikanske presidenten. 12 land i Vest-Europa sammen med USA og Canada gikk sammen for å stanse den sovjetiske annektering av land. Det kommunistiske kuppet i Tsjekkoslovakia kom som et sjokk for den frie verden. I tiden etter1945 har USA vært pådriver for internasjonalt samarbeid, spesielt på de sikkerhets- og handelspolitiske områdene. Inntil nå!

Nå har vi fått en leder i den vestlige verden som bare er interessert i det som tjener amerikanske interesser. Han skal gjøre Amerika «Great Again»! Alt som er internasjonalt skal brytes ned og gjøres om til bilaterale avtaler. Samtidig har vi erfart hans løgner om USAs nærmeste alliertes ledere som Angela Merkel i Tyskland og Theresa May i Storbritannia. Trump fornærmet dem med blant annet gale påstander. Han har i tillegg uttalt at EU er USAs fiende. Mannen trives bedre sammen med diktatorer enn ledere for demokratier. Det har han nå vist gjennom sine møter med Kim Jong- un fra Nord Korea og den russiske President Vladimir Putin. Putin har blitt hans beste venn som det nå er om å gjøre å invitere til Washington! Det er tradisjon i USA at det første landet en ny President besøker er et naboland eller en av sine nærmeste allierte. Donald Trump reiste til Saudi Arabia!

I møtet med Putin fikk han seg til og med til å si at han stolte mer på hva Putin sa enn sin egen etterretningstjeneste! I Helsingfors gjennomførte han et to timer langt møte med Putin der ingen andre enn translatørene og de to presidentene vet hva som ble avtalt. Å konsultere med sine nærmeste allierte før han skulle møte Putin var utenkelig til tross for at de alle var sammen på Toppmøtet i NATO bare dager før han møtte Putin. Nå skryter han av sin suksess i Helsingfors og det skal nå bygges videres på det de ble enige om i sitt hemmelige møte. Dette gjøres uten å tenke på konsultasjoner med sine allierte i NATO. Vanligvis er det et nært samarbeid i NATO om hva alliansens medlemmer ønsker skal diskutere med andre nasjoner. Så ikke for solospilleren Donald Trump. Han fortsetter med sine utspill uten tanke på at han er en del av en allianse.

Situasjonen har nå blitt så anspent at Europas ledere ikke lenger har tillit til President Trump som Vestens leder. Den tyske utenriksministeren har blant annet uttalt at tiden er inne for at Europa selv må ta ansvaret for sitt Forsvar og sin sikkerhet. Utspillet vil antakelig føre til en ny situasjon i Europa som blant annet Norge må ta på alvor. Trumps sleivete kommentar om Montenegro og hvorfor USA skal komme landet til unnsetning i en krisesituasjon har ytterligere skapt tvil om USA vil stå ved sine forpliktelser overfor alle NATO-land. Norge er også et lite NATO-land. Hvordan kan Norge være sikker på at USA i en gitt situasjon vil komme oss til unnsetning? Er det norske eller amerikanske interesser som vil telle mest? Hva Trump har blitt enig med Putin om vet vi ikke.

Regjeringen bør nå knytte seg nærmere til det forsvarssamarbeidet som nå utvikles i EU. Tiden er moden for en ny runde med hva det innebærer for Norge å stå utenfor EU. Informasjon om EU må ikke lenger være tabu. Nå står det ikke bare om handelsspørsmål, men om vår sikkerhet. Det bør alle være interessert i. Derfor bør vi begynne å tenke mer på Europa enn på USA. Slik har situasjonen dessverre blitt. Donald Trump snakker hele tiden om «Amerika først». Vi må begynne å snakke om hva som tjener norske og europeiske interesser!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags