«Fremtidskafeen»-Vålers fremtid

Engasjerte: –La oss få mer enn 20 minutter til en debatt om partienes politikk før budsjettet for 2019 vedtas i desember. Det fortjener 5554 innbyggere i Våler før vi kommer til valget om ett år, skriver Gunnar Listerud som sammen med en rekke andre var på kafé i uken som gikk.

Engasjerte: –La oss få mer enn 20 minutter til en debatt om partienes politikk før budsjettet for 2019 vedtas i desember. Det fortjener 5554 innbyggere i Våler før vi kommer til valget om ett år, skriver Gunnar Listerud som sammen med en rekke andre var på kafé i uken som gikk. Foto:

Av
DEL

MeningerTirsdag 28. august 2018 var jeg på «Fremtidskafé» på Herredshuset, Vålers Rådhus. Jeg var spent. Aldri tidligere har et møte i Våler vært så markedsført som dette. Annonse på Moss Avis sin første side, innlegg av ordføreren i samme avis samt intervju på side 2!

Det virket. Flott oppmøte. Trekker vi fra alle fra administrasjonen som måtte arbeide overtid og utkommanderte politikere, var vi ca. 50 innbyggere som hadde møtt opp til kaffe. Det synes jeg er bra siden programmet begynte kl. 1630. Det er bare pensjonister, de som har arbeid i Våler og selvstendig næringsdrivende som kan rekke å stille på Herredshuset på en arbeidsdag kl. 1630. I flg. Wikipedia har 74 prosent av Vålers yrkesaktive befolkning arbeid utenfor kommunen. Derfor er et oppmøte på ca. 50 personer av en befolkning på 5554 svært bra. I følge ordførerens begeistrede tilbakemelding til Moss Avis 30. august var også han fornøyd. Imidlertid stusser jeg litt på hans ønske om å få med «flere barn og unge på kafeen».

Kortversjonen av min evaluering er at kaffen var god, fruktfatene fristende og gjærkringlen fantastisk. Den minnet meg om min oppvekst hjemme hos mor som var ekspert på kringle. Det ble sagt fra inneleid konsulent fra «Join 21» at konseptet «Fremtidskafé» var noe helt nytt. Han sa at det var oppfunnet av en amerikaner. Det ble hevdet at det var første gang «Fremtidskafé» ble brukt i Norge! Vi var med andre ord «prøvekaniner». Det var spennende!

Det var imidlertid ikke noe nytt. To ganger tidligere har Våler kommune med ordfører og rådmann i spissen invitert til folkemøter der man ber om folkets innspill så de kan brukes av administrasjon og politikerne. Denne gangen var det budsjettet for 2019 som var mest aktuelt. Forrige gang var det visjonsarbeidet, og gangen før der var det arbeidet med kommunereformen som var utfordringen. Vi husker hva som skjedde med behandlingen av kommunereformen i Våler! Jeg er overbevist om at alle gode forslag som kom fram på møtet fortsatt ligger godt gjemt i en skuff på Herredshuset!

«Fremtidskafé» hadde en tidsramme på 2 timer 30 minutter. Av tiden var 20 minutter avsatt til spørsmål fra salen til politikerne. Selv en som ikke har peiling på politikk ville skjønt at det var for kort tid. Jeg tror det ble tid til fire eller fem spørsmål. Personlig hadde jeg gledet meg til å møte politikerne, og jeg hadde flere spørsmål. Men det ble bare tid til ett. Det var om den store økningen i pengebruk til politisk styring som har skjedd. En økning på 38 prosent på to år synes jeg er mye. Det ble også spurt om hva Våler kommune gjør i arbeidet mot korrupsjon og hva kommunen vil gjøre med utbyggingen av Våler sentrum. For to år siden bestemte kommunestyret at Kirkebygden er Vålers sentrum. Tiden ble dessverre for kort til å få en debatt med politikerne. Jeg er sikker på at mange satt igjen med flere spørsmål.

Kafeen var innredet med småbord, fire, fem personer ved hvert bord sammen med en fra kommunen som skulle rettlede ut fra oppdraget som var skrevet på en lapp midt på bordet. Det var hvite papirduker og vi skulle skrive våre forslag til problemstillinger og politikk med flotte tusjpenner. For én som aldri har gått i barnehage (jeg tror barnehagen ble oppfunnet etter min barndom), var dette gøy. Det var også interessant å møte hyggelige innbyggere som jeg aldri tidligere har hilst på og utvekslet meninger med.

Det var enighet om at vi har felles utfordringer i hvordan spørsmålet om hvordan Våler kommune skal bli bedre å leve i. Det var interessant å høre hva de forskjellige var opptatt av. Etter forflytting mellom tre forskjellige bord med nye bekjentskaper og nye problemstillinger, begynte jeg å få en oversikt over hva som var utfordringene. Her var innbyggere som var opptatt av skole, barnehage, invasjon av villsvin, veiene våre og gang og sykkelstier, fiber til hele bygda, gode møteplasser og mye mer. Utvikling av næringsliv og privat vannverk var også problemstillinger. Etter det som ble sagt fra administrator skulle så alle våre skriblerier på papirdukene samles sammen og systematiseres.

Så vil framtida vise hva som skjer. I følge ordførerens uttalelse til Moss Avis, vil han gjenta suksessen. Jeg håper at kommunen følger opp med et nytt folkemøte, ikke nødvendigvis på en «Fremtidskafé» før budsjettet for 2019 vedtas i kommunestyret. Da har vi ikke behov for innleide konsulenter men en god møteleder. La oss få mer enn 20 minutter til en debatt om partienes politikk før budsjettet for 2019 vedtas i desember.

Det fortjener 5554 innbyggere i Våler før vi kommer til valget om ett år!

Stort engasjement om Vålers framtid 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags