Det handler om å velge side

Protest: – Derfor har vi for første gang i historien fått innstramming i abortloven, skriver Hanne Luthen om en av vårens store saker. Luthen skriver også: – Vi er mange som ikke liker at det drives politisk hestehandel knyttet til kvinners rettigheter. Bildet er fra en av protestaksjonene foran Stortinget tidligere i år.

Protest: – Derfor har vi for første gang i historien fått innstramming i abortloven, skriver Hanne Luthen om en av vårens store saker. Luthen skriver også: – Vi er mange som ikke liker at det drives politisk hestehandel knyttet til kvinners rettigheter. Bildet er fra en av protestaksjonene foran Stortinget tidligere i år. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKVi vet at de kristnekonservative ønsker å begrense kvinnenes rett til å bestemme over egen kropp. Vi vet også at Erna Solberg gjorde en politisk hestehandel med Krf i abortspørsmålet ved å åpne for begrensninger når det gjelder selvbestemmelse ved abort.

Derfor har regjeringen lagt fram et forslag for å begrense kvinners rett til selv å bestemme når det gjelder fosterreduksjon. Dette var opp til debatt og votering i Stortinget torsdag 13.juni.

Krf, Høyre, Frp, Venstre og de fleste i Senterpartiet stemte for regjeringens forslag. Arbeiderparti, SV, MDG og Rødt stemte mot. De førstnevnte utgjorde flertallet. Derfor har vi for første gang i historien fått innstramming i abortloven.

Jeg håper ingen forledes til å tro at jeg tar lett på abortspørsmålet. Det gjør jeg ikke. Kvinner flest gjør ikke det. Kvinner i alminnelighet som kommer i en situasjon hvor de vurderer abort, synes dette er et vanskelig etisk valg.

Man er ikke for eller mot abort. Man er for eller mot om kvinnene er det rette til å ta avgjørelsen. Jeg må innrømme at i den første fasen i årets abortdebatt fikk jeg ikke helt å den store temperaturen opp når det gjaldt spørsmål om fosterreduksjon. Det dreier seg jo faktisk om svært få slike inngrep. Jeg forsto ikke helt hvordan andre kvinner kunne bli så provosert over at dette ble tatt opp til debatt. Jeg var nok preget av at jeg var lettet over at det ikke ble fremmet flere og større innstramminger i abortloven, slik Krf ønsket.

Nå ser jeg annerledes på det. Selv om det er få kvinner som er gravide med to, tre eller flere fostre, så vil disse kvinnene i framtiden ikke selv kunne bestemme. Det skal en nemd gjøre. Etter det jeg har forstått, betyr det at kvinnen da kan komme i en situasjon at hun raskt må ta stilling til om hun skal fjerne alle fostre, fordi hun ikke tar sjansen på at en nemd vil gi henne mulighet til å fjerne ett av fostrene.

Det er også en annen grunn til at jeg ser alvorlig på situasjonen etter stortingsvedtaket 13.juni.

Det foregår en bevegelse globalt som dreier seg om å begrense kvinners rett til selv å bestemme om hun vil ta abort. Aftenposten har nylig dekket hvordan sterke bevegelser i USA arbeider strategisk og langsiktig for å fjerne retten til selvbestemt abort.

Alabama har nylig vedtatt USA strengeste abortlov, hvor ikke en gang kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller incest får ta abort. Det finnes flere eksempler både fra Europa og andre deler av verden. Nå vil kanskje noen tenke. Det er USA og andre land, slik skjer ikke hos oss. Nei, heldigvis er vårt land preget av at vi har kommet svært langt når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter. Likevel, som min lærer i statsvitenskap en gang lærte meg. Vi er en del av verden. Det typiske for Norge er at globale trender slår inn, bare litt senere.

Årets debatt om abort og stortingsvedtaket viser at vi må vi ikke ta noe for gitt. Biskopene våre uttalte tidligere i år at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang.»

Her synes jeg kirken viser større forståelse enn stortingsflertallet når det gjelder den situasjon gravide kvinner kan stå i. De politiske partier har valgt side, enten for eller mot kvinnenes selvbestemmelsesrett.

Jeg håper og tror at kommende valg vil vise at mange kvinner - og menn også vil velge side. Vi er mange som ikke liker at det drives politisk hestehandel knyttet til kvinners rettigheter. Uansett kommunevalg eller stortingsvalg så er dette et verdivalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags