Nore-Vanem, profitt fremfor miljø

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT Tirsdag 18 juni behandler Bystyret saken om deponering av masser fra Bane Nors tunneldriving igjennom Moss. Ny Kurs har ingen representant i Teknisk Utvalg, men det håper vi å ha etter høstens kommunevalg. I Bystyrets møte på tirsdag vil jeg imidlertid stemme imot forslaget fra Teknisk Utvalg.

Ny Kurs mener det er feil å plassere de voldsomme massene som en voll i områder som bl.a. er regulert/forbeholdt rekreasjon og friluftsliv. Deponeringen vil ha en grunnflate på rundt 120mål, bli over 20m høy og være 67 prosent bratt, så bratt at du nesten må ha klatretau for å komme opp på den. Størrelsen tilsvarer mer enn 62 660 containere, hvilket er mer enn 30 prosent mer enn alle containere som gikk over Moss havn (48 030) i hele 2018. Eller, se for deg 10 fotballbaner med et 33m dekke, dvs. høyere enn høyblokka i Svaebakken plassert ut over 10 fotballbaner. Det er voldsomme volum.

Ny Kurs mener videre at et pukkverk fordekt med beskrivelsen «miljøpark» er feil når det i et steinkast avstand er et stort pukkverk i full drift. Slik saksframlegget kan leses, og etter befaringen 5 juni, er jeg heller ikke trygg på avrenningen til Vansjø - vår drikkevannskilde, og reserve drikkevannskilde for store deler av Østfold.

Hele saken fremstår som å belaste et natur og rekreasjonsområde med en gigantisk unødvendig voll som fortrenger allmenheten, og medfører støv- og støyplager for naboer. Alt dette for at Bane Nor skal spare noen kroner. Ny Kurs kan forstå hvis jernbaneprosjektet har kommet ut av kontroll, men er uenig i at lokalsamfunnet skal ta ytterligere belastninger pga. dette.

Hvorfor kan ikke vollen ligge innenfor områdereguleringens grenser, hvorfor kan ikke massene behandles på eksisterende pukkverk. Det vil være mine forslag på tirsdag. Det er vanskelig å forstå hvordan de store partiene H og AP kan velge å ofre nærmiljø på profittens alter. Dette er ytterligere en sak om nærmiljø kontra nasjonale økonomiske interesser. Hvor er den lokalpolitiske enigheten og ivaretakelse av innbyggernes interesser?

Om Vanem, Vansjø og befolkning

Skjebnedag for miljøet rundt Mosseelva og Vanemskogen

Det går mot ja til pukkverk og voller ved Vansjø 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.