Fortidsminneforeningen sender klage om Solhøy

Verdi: – Vårt håp er at Solhøy-bygget kan tas i bruk som en møteplass mellom barn, unge og gamle i dette området. Kanskje kunne den også brukes som et kultur- og grendehus for soningene, skriver MdG's Bakke og Brunborg-Næss.

Verdi: – Vårt håp er at Solhøy-bygget kan tas i bruk som en møteplass mellom barn, unge og gamle i dette området. Kanskje kunne den også brukes som et kultur- og grendehus for soningene, skriver MdG's Bakke og Brunborg-Næss. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattFortidsminneforeningen har varslet at de vil klage hvis Vestby kommunestyre vedtar utbygging av 88 omsorgsboliger og rivning av Solhøy gamle skole. Foreningen har klagerett i henhold til Forvaltningsloven, og den opplyser at kommunen er forpliktet til å sende klagen til Fylkesmannen hvis vedtaket om rivning ikke blir omgjort. Det kan føre til at prosessen med utbygging settes på vent i lengre tid.

På bakgrunn av disse opplysningene valgte Vestby MDG å fremme budsjettforslag i kommunestyret 10. desember om å bygge 64 omsorgsboliger og restaurere den gamle skolebygningen. Dessverre fikk forslaget bare MDGs to stemmer under budsjettbehandlingen.

Solhøy er opprinnelig en herskapelig sveitservilla fra 1860-tallet med en helt spesiell grunnmur. Den er omgitt av praktfulle, gamle trær, deriblant en hul eik. MDG har hver gang denne saken har vært behandlet, både i kommunestyret og i byggekomiteen for omsorgsboliger, fremmet forslag om bevaring av den verneverdige bygningen.

Kontoret for kulturminner i Akershus fylkeskommune hadde innstilt på innsigelse til kommunens planer om å rive den verneverdige bygningen, og de tilbød kommunen hjelp til å integrere det i prosjektet omsorgsboliger. De hevdet at bygningen er et kulturhistorisk signalbygg, ikke bare for Son, men for hele regionen.

Ordfører Tom Anders Ludvigsens hevdet da fylkesutvalget behandlet saken at Solhøy-bygget er i så dårlig stand at det bare må rives. Derfor gikk fylkesutvalget ikke inn for innsigelse. Dette mener Fortidsminneforeningen er feil, og at bygningen er i så god stand at den bør bevares som et viktig regionalt kulturminne.

Vestby MDG håper at klagen fra Fortidsminneforeningen vil få medhold. Det kan åpne for at bygningen restaureres tilbake til gammel prakt. Bygningen og trærne vil også virke som en skjerm mot trafikk og støy på Sonsveien for de nye omsorgsboligene. Vårt håp er at Solhøy-bygget kan tas i bruk som en møteplass mellom barn, unge og gamle i dette området. Kanskje kunne den også brukes som et kultur- og grendehus for soningene?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags