Gå til sidens hovedinnhold

«Farg verden oransje»

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

25. november er FNs dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Frem til 10. desember oppfordres alle til å bruke fargen oransje for å markere avstand til vold mot kvinner. På menneskerettighetsdagen 10. desember mottar Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris i Oslo. Vi stiller oss i rekken av gratulanter. Det er på høy tid at de får prisen for sin lange kamp mot seksualisert vold. Kvinnekroppen blir systematisk brukt som våpen i krig og konflikt, og det forventes at ofrene skal tie, men Nadia Murad tier ikke.

I løpet av livet vil en av fire kvinner i Norge oppleve vold i nære relasjoner. Volden finner man overalt. Den rammer på tvers av alder, klasse, religion og etnisitet. Der fattigdommen er størst, er tilbudet dårligst. Mange kjenner ikke sine rettigheter, de eier ingenting – ikke engang sin egen kropp. Den er mannens eiendom.

10. desember er det 70 år siden FNs verdenserklæring om menneskerettigheter ble vedtatt. Bakgrunnen for erklæringen var grusomme overgrep mot sivilbefolkningen, samt Hitlers folkemord mot jøder og andre minoriteter under 2. verdenskrig. Menneskerettighetene er på ny under press mange steder i verden – også i Europa og USA. Minner om artikkel 1: Alle mennesker er født frie ... «.

Bevisstgjøring og utdannelse er viktige kampmidler, men det finnes ingen raske løsninger. FNs kvinneorganisasjon UN Women står bak kampanjen «Orange the World»: #HearMeToo». I den årlige kampanjen representerer fargen oransje en lysere fremtid, uten vold mot kvinner og jenter. Kampanjen strekker seg over 16 dager, fra 25. november til 10. desember. Den markeres over hele verden, og mange, kjente bygninger lyssettes i oransje – også i Norge.

Rygge Soroptimistklubb er en del av Soroptimist International, en verdensomspennende organisasjon som arbeider for å bedre livssituasjonen for kvinner og jenter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Et av hovedmålene er å bekjempe vold mot kvinner og jenter og sikre kvinners deltakelse i konfliktløsning. Organisasjonen har rådgivende status i FN og er meget aktiv i New York i forbindelse med den årlige kvinnekommisjonen. I Norge har vi gjennom fortellerteatret «Valg det ...» satt søkelyset på menneskehandel. Nærmere 3000 elever og studenter i videregående skoler og høgskoler har hittil sett dette gripende stykket om vold. Internasjonalt driver vi et prosjekt i Moldova for å støtte ungdom med utdannelse og motarbeide menneskehandel. Sammen med moldovske soroptimister gjennomfører vi kurs om vold i nære relasjoner, hvor både menn, kvinner og barn er med.

Nobels fredspris setter i år søkelyset på et fortiet og tabu-/skambelagt tema. Nadia Murad tier ikke – det gir håp!

Kommentarer til denne saken