Demens kan bli den nye folkesykdommen

Kunnskap: For å få til et mer demensvennlig samfunn trengs mer kunnskap og opplysning ute i samfunnet, samtidig som vi også trenger egnede bofelleskap og en større andel kvalifisert personell, skriver Eva Jensen. foto: Jon Ivar fjeld

Kunnskap: For å få til et mer demensvennlig samfunn trengs mer kunnskap og opplysning ute i samfunnet, samtidig som vi også trenger egnede bofelleskap og en større andel kvalifisert personell, skriver Eva Jensen. foto: Jon Ivar fjeld

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Debattinnlegg om demens, signert Eva Jensen (Nasjonalforeningen for folkehelsen/Moss og omegn demensforening.)

DEL

DebattinnleggNå er det laget en spillefilm om dette emnet. Filmen kommer på kino i Moss i disse dager. Denne spillefilmen tar for seg problematikken når en kvinne får en Alzheimerdiagnose tidlig i livet.
Over 70.000 lever med demenssykdom i Norge i dag.

Helsedirektoratet regner med at dette antallet vil bli fordoblet innen 2040, og flere og flere vil rammes ettersom befolkningen stadig blir eldre.

Nasjonalforeningen for folkehelsen/Moss og omegn demensforening er opptatt av at vi skal kunne møte denne økende pasientgruppen på en god og verdig måte. Vår forening har et mål om at Moss skal etterstrebe og være et ? demensvennlig samfunn?, der den demenssyke blir inkludert og møtt med støtte og forståelse i sitt nærmiljø.

For å få til et mer demensvennlig samfunn trengs mer kunnskap og opplysning ute i samfunnet, samtidig som vi også trenger egnede bofelleskap og en større andel kvalifisert personell.
Demenssykdommen kommer snikende, og familien og omverden merker sjelden noe i begynnelsen. Den syke kan være en mester i å kamuflere sin sykdom i den første fasen. Og dersom den syke har en ektefelle eller partner, så hender det ofte at denne dekker over og ?hjelper til? slik at omverden ikke skal forstå at det dreier seg om demens. Det er flere forskjellige demensdiagnoser men Alzheimer utgjør ca 60 % av disse.

Fremdeles føler mange at det er stigmatiserende å gå ut med at man selv, eller noen av ens nærmeste har en Alzheimerdiagnose eller en annen demens sykdom. Men hvorfor er det slik?

Dette er sykdommer som rammer hjernen, og de kan følgelig sidestilles med andre sykdommer som kreft og hjerteinfarkt. Det som skiller demens fra de to andre, er at det på det nåværende tidspunkt ikke foreligger noen klar helbredende behandling.

Pårørende?

Vi vil samtidig komme med en anmodning til dere som er pårørende: Nøl ikke dersom du mistenker at en av dine nærmeste har en demenssykdom. Ta kontakt med fastlege eller demensteamet i kommunen, slik at den syke kan bli utredet og får en diagnose så tidlig som mulig. På den måten kan den syke få en bedre hverdag.
 

Dere er også velkomne til å delta på regionens Pårørendeskole, eller til å ta kontakt med vår forening, som også tilbyr samtalegrupper for pårørende.
 

Filmen "Still Alice" anbefales av Nasjonalforeningen for folkehelsen/Moss og omegn demensforening.
 

Eva Jensen

Nasjonalforeningen for folkehelsen/Moss og omegn demensforening.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags