Demokratiet trenger flere deltakere

Valgkamp: De politiske partiene trenger rekruttering, Vestby Høyres leder ønsker flere engasjerte lokalpolitikere. Bildet er fra Moss og den siste lokalvalgskampen.

Valgkamp: De politiske partiene trenger rekruttering, Vestby Høyres leder ønsker flere engasjerte lokalpolitikere. Bildet er fra Moss og den siste lokalvalgskampen. Foto:

Av
DEL

DEBATT For å ivareta det norske demokratiet på en best mulig måte, bør flere melde seg inn i politiske partier. Det er også den beste medisinen mot politikerforakt.

Jeg har alltid vært engasjert i samfunnsspørsmål, og har sjelden skygget av banen for debatter av ymse slag, både på sosiale medier og ellers. Lenge var jeg av den oppfatning av at politikere generelt var i utakt med folket, og mest bare var opptatt av egne posisjoner.

Etter at jeg omsider meldte meg inn i et politisk parti – i mitt tilfelle Høyre – for tre år siden, oppdaget jeg at mine antagelser i all hovedsak var feil. Politikere består først og fremst av alle mulige slags folk, fra ulike samfunnslag, som har et stort engasjement for både lokalsamfunnet sitt og landet som helhet. Unge som gamle bruker dette engasjementet for å drive frem endringer de mener er til det beste for samfunnet. Det er også en overraskende vanlig misoppfatning at lokalpolitikere har dette som en jobb. Lokalpolitikk er frivillig arbeid, og lønnede fulltidspolitikere er heldigvis en sjelden vare i Norge.

Av og til ser man dessverre saker der politikere blir hetset på det groveste, og dette er nok med på å bidra til at mange vegrer seg for å gå inn i politikken. Til de som vegrer seg vil jeg si at det er nettopp derfor man bør engasjere seg. Jo flere vanlige folk som melder seg inn i et politisk parti, jo mindre slik hets vil det bli. Om man er folkevalgt, har verv, eller er støttemedlem er ikke det viktigste her, men bare det at man normaliserer politisk engasjement tror jeg i seg selv vil være konfliktdempende.

Det har også vært oppløftende å se hvor kort veien til «maktens korridorer» faktisk er i Norge. Som medlem av Høyre eller andre partier er man med på å påvirke retningen partiet tar, både lokalt og nasjonalt. Man får delta i nominasjonsprosessene som bestemmer hvem som skal stå på valglistene, og man kan være med å lage programmet man går til valg på. I tillegg – hvis man ønsker det – kan man bidra i valgkampene. Dette er selvsagt høyst frivillig, men veldig spennende og givende. I tillegg blir man som en hyggelig bonus kjent med masse flotte mennesker fra ulike partier, og man får se hvordan politisk arbeid fungerer fra innsiden.

Stemmeseddelen er det viktigste demokratiske verktøyet vi har i Norge, og viktigheten av å benytte seg av denne rettigheten kan ikke overdrives nok. Men hvis vi ikke hadde hatt noen partier å stemme på, hadde vi ikke hatt noe demokrati. Og for at partiene skal kunne drive politikk er vi helt avhengig av at folk melder seg inn og engasjerer seg. Har du en eller flere hjertesaker, er sjansen for å få gjennomslag mye større hvis man melder seg inn i et parti. Har du et brennende engasjement for nærskolen? Vil du ha, eller ikke ha en skatepark, eller vil du ha flere fartsdumper? Meld deg inn, og sjansen for å gjennomslag er mye større.

For å best mulig ivareta demokratiet som vi alle er så glade i, bør derfor flest mulig melde seg inn i det politiske partiet som står deres hjerte nærmest. Demokratiet trenger flere deltakere. Og til deg som allerede er aktivt medlem, eller gir et økonomisk bidrag: Tusen takk!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken