Den europeiske prostatakreftdagen: Årlig PSA reddet livet mitt.

Av
DEL

DEBATT 17. november markeres Den europeiske prostatakreftdagen. Dette er et initiativ fra Den europeiske urologiforeningen (EAU).

Årets budskap er; tidlig oppdagelse. Altfor mange menn dør fordi prostatakreften deres oppdages for sent. Tidlig oppdagelse redder ikke bare liv, men gjør det mulig å gi helbredende behandling i tidlig fase. Antallet menn som får prostatakreft er økende og prostatakreft er nå den hyppigste kreftformen - ikke bare i Norge, men også i Europa. Dette får også store konsekvenser for helsevesenet.

Mange menn er bekymret for å få prostatakreft, og ønsker derfor å gå til legen for å ta regelmessige tester. Norske leger sier at man tar blodprøve, og så får man en finger i baken. Ulempen er at det er vanskelig å oppdage eventuell kreft ved å gjøre en slik undersøkelse. Videre hevdes det at man risikerer både falsk negativ og falsk positiv test, som kan være skadelig.

Flere medier skriver imidlertid om at tilfeldige helsekontroller kan avsløre alvorlig sykdom. Derfor bør alle ta PSA-prøven, en prøve som er enkel å ta og som kan påvise eventuell prostatakreft. Jeg gjennomgikk dette for fem år siden, og derfor kan jeg skrive dette innlegget nå i i november 2020. Jeg hadde ingen symptomer, men jeg sjekker PSA hvert år i forbindelse med årlig "EU-kontroll". Et år var PSA forhøyet. Da ble jeg undersøkt av urolog før jeg ble sendt for biopsi, CT og MR på sykehus. Sykehuset behandlet meg selvfølgelig ikke før prøvene konstaterte kreft. Kreften var aggressiv.

Mange leger påstår at veldig mange leger er for dårlige til å si ifra når de mener pasienten ikke trenger å undersøke prostataen. Jeg vil sterkt protestere mot en slik holdning som Norsk forening for allmennmedisin står for. De hevder at ingen studier viser at slike helsesjekker har noen effekt. De får støtte fra norske helsemyndigheter som sier at PSA-målinger kan føre til unødvendig diagnose og behandling. Slik manglende kunnskap hos leger og helsemyndighet gjør at 1100 norske menn dør av prostatakreft hvert år!

Antall dødsfall pga brystkreft hos kvinner har gått ned med 26% - hovedsakelig pga mammografiprogrammet. Prostatakreft er i dag den hyppigste kreftformen blant menn, og rundt 5000 menn får prostatakreft i Norge. PSA undersøkelser har medført at man sjeldnere finner spredning ved diagnosetidspunkt.

Helsevesenet er på kollisjonskurs med Den europeiske urologiforeningens retningslinjer som er utarbeidet av urologer, kreftspesialister, radiologer og patologer. Retningslinjene anbefaler at PSA-testing bør tilbys «menn med økt risiko for prostatakreft, dvs. menn over 50 år og menn over 45 år med prostatakreft i familien».

PSA-testing gjennom blodprøve kan i noen tilfeller gi flere spørsmål enn svar om man har mistanke om kreft i Prostata kjertelen - "fingermetoden" hos fastlegen i kombinasjon kan avdekke en tumor i kjertelen, men 100 % blir en først når en tar biopsiprøver hos urologen og eventuell MR.

Den europeiske urologforeningen (EAU) krever at det innføres nasjonale PSA-screeningsprogram. PROFO stiller seg bak dette kravet og vil gå i dialog med norske helsemyndigheter. Forskning gjennomført av Universitetet i Gøteborg viser at antallet dødsfall minsker med opptil 30 prosent ved hjelp av masseundersøkelse av PSA. Et nasjonalt program for PSA-testing er et helt nødvendig tiltak for å redusere dødstallene.

For å kunne helbrede menn for prostatakreft er det helt nødvendig å oppdage kreften før symptomene kommer.

Årlig PSA reddet livet mitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.