(REISE/ PORTUGAL:) Etter et par timer med tog fra Lisboa er vi framme i portvinsbyen Porto. Vi stiger av toget på den fascinerende togstasjonen São Bento. Ventehallen, som ligner en katedral, er dekorert med tusenvis av blå mosaikkfliser som sammenfatter hele Portugals historie.

Derfra starter vi utforskningen av byen med en spasertur gjennom sentrum, fra de trange og bratte smugene i Ribeira og videre opp i høyereliggende bydeler.

Gentrifisering

Da jeg besøkte Ribeira for første gang, for snart 30 år siden, var området røft og nedslitt. I dag er bydelen en av Portos mest trendy og attraktive. Huset og fasadene er renovert, men har sin genuine karakter i behold.

Oppe på høyden ved universitetet passerer vi kirken Igreja dos Extintos Carmelitas med sin utrolig flotte fasade av blå fliser. Utover kvelden er det musikk og høy stemning i gatene rundt Torre dos Clérigos, Galeria de Paris, Cândido dos Reis og Conde de Vizela – strøkene natteløver helst oppsøker.

Om formiddagen er køen ved Rua das Carmelitas lang. Hit kommer nemlig en mengde tilreisende Harry Potter-fans som vil ta bokhandelen Lello nærmere i øyesyn. Tretrappen som svinger seg mellom etasjene, er forbildet for trappen på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. For ikke å gå konkurs av alle Potter-nerdene som fyller butikken uten å handle, har bokhandelen sett seg nødt til å ta inngangspenger.

Selv satt forfatteren J.K. Rowling ofte og skrev på Majestic café i den populære handlegaten Rua Santa Catarina. Kafeen fra 1920-tallet er regnet som en av verdens vakreste i «belle époque»-stil.

Eldorado for sjømat

At portugiserne henter sin beste mat fra havet, får vi et godt eksempel på på den lille fiskerestauranten Fish Fixe i Ribeira. Den kortreiste sjømaten er levert av kystfiskere som driver i småskala. Matopplevelsen blir ikke dårligere av utsikten over elven Douro og Gustave Eiffels flotte jernbro Luís, tegner av en av mesterens lærlinger på 1880-tallet.

– Det rustikke portugisiske kjøkkenet har blitt mer sofistikert, med stadig høyere kvalitet. Maten er det som trekker flest turister til Porto, sier Emanuel Ferreira som har vokst opp i byen.

På den andre siden av elven ligger Portos tvillingby, Vila Nova de Gaia, med alle sine lange, lave lagerbygninger for portvin. Under de pittoreske terrakottatakene lagres velkjente merker som Croft, Graham's, Sandeman og Taylor's. Portvinen er dypt forankret i den portugisiske folkesjelen.

I Vila Nova de Gaia kan man også benytte anledningen til å spise et luksuriøst måltid på hotellet The Yeatman. Her huserer en av Portugals mest prisbelønte kokker, den unge Ricardo Costa. Lenge var han den eneste kokken i Porto med en michelinstjerne, i dag har han to.

Lengsel på portugisisk

Neste dag drar vi på utflukt med den smalsporede jernbanen langs Douro. I tettstedet Pinhão besøker vi hotellet Vintage House, der kvelden kjennes ekstra lun på den store steinterrassen som har magasinert dagens varme.

Elven rett utenfor terrassen er stille, bare en langsom rabelo – den klassiske trebåttypen som i århundrer har fraktet portvinsfat ned til lagerbygningene – kruser overflaten. I dag frakter rabeloene bare turister.

Fra musikkanlegget på hotellterrassen lyder en vemodig kvinnerøst. Stemmen tilhører fadosangeren Amália Rodrigues, kjent som en av de beste formidlerne av det portugiserne kaller «saudade» – lengselen etter noe som har gått tapt.

Gjestfritt folk

– Vi er helt klart mer pessimistiske og sørgmodige enn spanjolene. På den andre siden er vi mer ydmyke og åpne overfor andre mennesker og nasjonaliteter. «Mi casa es su casa» ( føl deg som hjemm e, red.anm.) er riktignok et spansk uttrykk, men uttrykker vel så mye portugisernes holdning til livet og menneskene vi treffer, sier guiden Miguel Campos.

I skumringen går vi om bord i en smekker rabelo. Da båten siger rolig inn mot Porto, er byen på sitt aller vakreste – omsluttet av solnedgangens rosa toner.

Reisefakta: Porto

* Reise dit:

Det går direktefly mellom Oslo og Lisboa. Derfra kan man reise med fly, tog eller buss til Porto.

* Bo:

The Yeatman i Vila Nova de Gaia er et palasslignende hotell med to restauranter, en av dem har to michelinstjerner.

Hotel Infante Sagres, i Portos historiske sentrum, er et hyggelig, totalrenovert hotell fra 1950-tallet.

* Mat og drikke:

Majestic café i Rua Santa Catarina er et must med klassisk vakker Belle Epoque-stil. Vil du spise god lokal sjømat, er Fish Fixe et laidback, kult sted med uteservering på kaien i Ribeira.

DOP i 1300-tallsbygningen Palácio das Artes serverer luksuriøs mat signert den kjente kokken Rui Paula. En liten perle med tradisjonell portugisisk mat er koselige Taberna dos Mercadores i Ribeira.

Se og gjøre

* Douro-dalen: Lei en bil eller ta toget inn til vindistriktet i Douro-dalen. Du kan også ta båt opp langs elven Douro.

* Aveiro: Tettstedet Aveiro er Portugals svar på Venezia. Kanaler går på kryss og tvers, trafikkert av «barco moliceiro», en type gondoler som er motoristerte og litt mer robuste enn de venetianske. Porselens- og glassverket i Aveiro er også verdt et besøk.

* Vingårder: Quinta do Panascal er den første vingården i Douro-dalen som åpnet for turister. Tilhører vinhuset Fonseca, har restaurant og tilbyr guidede turer.

Quinta do Vallado er en moderne og vakkert beliggende vingård i Régua med boutiquehotell.

Quinta da Roêda eies av vinhuset Croft i Pinhão, og ligger rett ved det fine nyrenoverte hotellet The Vintage House Hotel og den svært gode restauranten Rabelo.

* Kunstmuseet i Porto: Fundaçâo de Serralves er tegnet av den prisbelønte portugisiske arkitekten Alvaro Siza Vieira og ligger i en flott skulpturpark.

* Butikker: Den eventyrlige vakre bokhandelen Lello tiltrekker seg både vanlige turister og Harry Potter-fans, som tar selfier i den Galtvort-aktige tretrappen.

Besøk også delikatessebutikken A Perola do Bolhão , som ligger rett overfor det store markedet i Rua Formosa 279.

Les også

Ikke vent med sykkelturen til høstferien: – Det er i september folk bør komme seg til fjells

Les også

Blåturer skaper spenning og samhold: Slik gjør venninnegjengen fra Son det

Les også

Drømmer du om cruiseferie? Dette bør du tenke på

Les også

Med kysttrikken langs uendelige hvite sandstrender