Gå til sidens hovedinnhold

Denne uken starter vaksinering av barn i alderen 12–15 år i Moss og Våler

Vaksineringen vil foregå både på skolene og ved vaksinesenteret, avhengig av hva de foresatte ønsker.

For abonnenter

I forrige uke ble det klart at regjeringen har bestemt at barn og unge mellom 12 og 15 år skal tilbys én dose koronavaksine, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Nå er det klart at vaksineringen av barn i denne aldersgruppen i Moss og Våler starter denne uken – torsdag i Våler og fredag i Moss.

Så langt har Moss og Våler kommuner fått inn 2500 samtykkeskjemaer, forteller kommuneoverlege Kristian Krogshus til Moss Avis onsdag ettermiddag. Totalt er det 2807 barn i denne aldersgruppen i de to kommunene.

– Målet er at alle i denne gruppen skal ha fått et tilbud enten på vaksinesenteret eller på skolen innen utgangen av neste uke, sier han.

Det vil altså komme personell til skolene for å sette vaksinene, men det er også mulighet for å få time ved vaksinesenteret dersom noen foresatte ønsker dette.

Systemet krasjet

Da Moss kommune fredag ettermiddag sendt ut en melding til foresatte med barn i denne aldersgruppen med forespørsel om å logge inn for å svare på om barnet deres vil ha vaksine eller ikke, krasjet systemet.

– Pågangen avtok utover kvelden fredag og de neste dagene. Jeg har fått høre at det ble mindre problemer med å logge på etter hvert, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus. Han har ikke fått melding om lignende problemer i ettertid.

– Frykter dere at disse problemene har gjort at det er noen dere ikke har fått tilbakemelding fra?

– Ja, det kan hende. Vi jobber under et tidspress for å vaksinere denne aldersgruppen så fort som mulig. Foresatte har fortsatt mulighet til å sende inn skjema, men det var tidspress som gjorde at vi måtte ha svar raskt, sier han og beklager samtidig at systemene ikke taklet den store pågangen.

Tidspresset Krogshus snakker om handler om at de vil vaksinere barn og unge før de blir syke av korona.

– Vi ser hvor raskt smitten stiger i vår kommune og enda raskere i kommuner vi har å gjøre med. Jo nærmere vi kommer høst og vinter, jo mer slike virus blir det – enten det er influensa eller korona.

Det er foresatte som tar den endelige avgjørelsen om vaksinering av barna sine, siden barn i alderen 12–15 år ikke er helserettslig myndige.

LES OGSÅ: Systemet krasjet da kommunen sendte ut melding: – Vi beklager

Regner med mindre smitte

Kommuneoverlegen er positivt innstilt med tanke på vaksinering av denne aldersgruppen.

– Vi regner med at det blir mindre smitte i barne- og ungdomsgruppa etter hvert som de blir vaksinert. Det vil beskytte i noe grad mot smittespredning selv om to vaksinedoser ville beskyttet enda bedre.

Det er altså slik at denne aldersgruppen i første omgang blir tilbudt én vaksinedose fra Pfizer, slik FHI har anbefalt.

– Vil vaksinering av denne aldersgruppen påvirke når resten av de voksne får dose to?

– Nei, heldigvis ikke. Vi har fortsatt god kapasitet og mer enn nok vaksiner, fastslår kommuneoverlegen.

Kommentarer til denne saken