[NETTAVISEN:] De siste dagene har mange nordmenn mottatt oppringninger fra et nummer fra Papa Ny-Guinea, som er et land i Oseania – og ligger vest i Stillehavet.

Nettavisen har vært i kontakt med Telenor, som opplyser at de er kjent med dette.

– Det er et klassisk svindelforsøk. Målet er å legge igjen et ubesvart anrop og få oss til å ringe opp igjen, slik at de kan tjene penger på tellerskritt, sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

7–10 prosent ringer opp

Telenor er allerede oppmerksomme på denne svindelen, og har derfor blokkert Telenor-kunders mulighet til å ringe opp ett av disse ti numrene de ringer fra.

– Det gjør at våre kunder ikke blir ofre for dette svindelforsøket dersom de nå prøver å ringe opp numrene fra Papa Ny-Guinea som ringer dem, forklarer hun.

Svindelforsøket kalles «wangiri», og betyr «ett ring og legg på», ifølge Lunde.

– Det er internasjonale aktører som oppretter telefonnumre for å forsøke å få flest mulig til å ringe de opp igjen, slik vi har sett nå i helgen og mandag. Det pleier å være så mange som 7–10 prosent som ringer tilbake til disse numrene, forteller hun.

Sperrer én til to millioner årlig

Hvert år er det nye svindelforsøk som gjennomføres på denne måten.

– Systemene våre sperrer mellom én til to millioner svindelanrop hvert eneste år, sier Lunde.

Saken som de nå jobber med, oppringingen fra Papa Ny-Guinea, er anmeldt til politiet.

Men selv om Telenor har sperret nummer de vet kommer fra denne svindelaktøren, oppfordrer kommunikasjonssjefen til å være oppmerksom.

– Det er bare én ting å gjøre når noen ringer deg fra et nummer med ukjent retningsnummer: Ikke ring tilbake, råder hun.

Lunde oppfordrer også til å sjekke telefonterror.no, for å finne ut om nummer du er blitt oppringt fra er nummer som er misbrukt eller ikke.