DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Da jeg var 13 år og ble aktiv i politikken fikk jeg kommentaren «Du lever i en drømmeverden, men bra du er engasjert».
Da jeg var 14 år og hadde skrevet et leserinnlegg var en av kommentarene «Ganske naivt, men bra hun er søt».
Da jeg var 15 år fikk jeg kommentaren «Jeg har ikke lest artikkelen, men det var et fint bilde».
Da jeg var 16 fikk jeg kommentaren «Hun virker ganske sjefete til å være en liten pike».
Dette er bare et utvalg av kommentarene jeg har fått i kommentarfelt av gutter og menn i forskjellig alder siden jeg startet å engasjere meg. Og i ettertid har jeg hver gang fått høre «ikke bry deg om det, det er bare sånn gutter er». Beklageligvis blir den setningen ikke bare brukt i disse sammenhengene. Den setningen er noe får man høre helt fra barnehagen av når leker blir voldelige. Når gutter på barneskolen og ungdomsskolen snakker nedlatende om utseende til jentene og rangerer de etter penest kropp, størst rumpe o.l. På videregående når «Du ber om det selv, når du går med det der». Og i arbeidslivet, hvor hersketeknikker er en stor del av hverdagen til flere. For som dere vet, «Det er bare sånn gutter er».
Men hvordan og hvor lenge kan kjønn rettferdiggjøre uakseptable kommentarer og oppførsel?
Og hvorfor kan ikke jenter ta ordet i større grad både i klasserom, arbeidslivet og generelt uten å bli stemplet som sjefete, bitre eller irriterende?
For noen år siden sa Sheryl Sandberg til Washington Post «Hvis du spør jenter hvorfor de ikke ønsker å lede, enten det dreier seg om skoleprosjekter eller å gå inn i høytstående stillinger, sier de at de ikke ønsker å bli kalt sjefete og ikke vil bli mislikt. Det starter allerede på lekeplassen og fortsetter inn i yrkeslivet. Vi kaller dem sjefete når de er små jenter, og som kvinner er de «aggressive», «politiske» og «for ambisiøse».“ Mens mannlige sjefer blir ofte sett på som «målbevisste» og «ambisiøse».
Dette er jo utrolig urettferdig! Spesielt siden det er et flertall av kvinner i høyere utdanning, men samtidig viser tall fra SSB at kvinner i gjennomsnitt tjener 87 prosent av menn og at det kun er 35,9 prosent kvinnelige ledere. Og ser man på politiske utvalg, er 28,3 prosent kvinnelige ordførere, og 39 prosent av kommunerepresentantene kvinner og det er langt færre kvinner som ønsker gjenvalg enn menn. Heldigvis er all denne statistikken bedre enn hva det var for noen år siden, men det er allikevel mye igjen å gjøre.
Det neste spørsmålet er om denne statistikken kan ha noe med de holdningene man møter helt fra barndommen av? For som Sheryl Sandberg sa, så kan kommentarer som at ingen liker sjefete jenter påvirke en allerede fra ung alder. Felles for alle hersketeknikker er at det kan påvirke både hvordan man ser på seg selv, men også hvordan andre ser på deg. Hvis noen gang på gang «glemmer» navnet ens, blir kalt for «lille pike» osv. foran andre kolleger kan de også få den oppfatningen av deg. For hvem er det som respekterer en som er stemplet som en liten pike på en stor arbeidsplass utenfor sitt kompetansefelt? (Men det er bra du prøver da.)
Jenter har et eget ansvar også, det kan vi ta selvkritikk på. Vi må tørre å ta litt mer plass og å stå på kravene, og huske å fronte hverandre. Ikke alltid være ydmyke eller tenke «det er vel det jeg fortjener» eller «det er bare sånn gutter er», for det er ikke sånn gutter er.
Når alt dette er sagt, så kan kvinner snakke nedlatende om andre kvinner, og kvinner kan også bruke hersketeknikker mot menn. Menn snakker også nedlatende om menn og bruker hersketeknikker mot hverandre. Men fremdeles så er det et tydelig flertall av kvinner som blir utsatt for hersketeknikker. Uansett hvordan hersketeknikkene blir utført, burde man tørre å si ifra, for det er uakseptabelt.
Kvinner og menn blir født med de samme mulighetene, og likestilling er viktig og alt det der. Men allikevel blir gutter plassert i førersetet og jenter pent og pyntelig på sidelinja på grunn av bevisste og ubevisste holdninger til kjønn.
Men kjønn rettferdiggjør ikke uakseptable kommentarer og oppførsel. Hersketeknikker bør slås hardere ned på. Og vi jenter må tørre å ta mer plass, for vi kan klare det vi bestemmer oss for.
Gratulerer med en av årets viktigste dager, 8. Mars.