Gå til sidens hovedinnhold

Det er nok nå - fjern barnefattigdommen!

DEBATT

Så dukket ikke Isak opp i år heller. Dette er tredje bursdagsinvitasjon, og tredje gang det hverken er svar på invitasjonen eller at han dukker opp. De voksne kjenner at de begynner å bli irriterte. Det er da vanlig folkeskikk å gi beskjed! Kjenner du deg igjen? Men er det noen som har spurt seg selv – hvorfor dukker ikke Isak opp?

Kanskje er Isak en av dem som gjemmer bursdagsinvitasjonen lengst ned i sekken – eller som kaster den så snart det dukker opp en søppelkasse. Han vet de ikke har råd til å kjøpe bursdagsgave, og vil ikke at mamma skal få dette triste draget i ansiktet. Det er nok at han er lei seg, mamma har så mye annet å tenke på. Da er det bedre å late som om invitasjonen aldri kom og at det ikke finnes noen bursdagsfest hvor klassekameratene morer seg akkurat nå.

Det finnes dessverre altfor mange barn som Isak. Barnefattigdommen i Norge øker. Andelen barn i lavinntektsfamiler har de siste 8 årene økt betraktelig og i dag er over 110 000 barn – 1 av 10 barn - sterkt påvirket av familiens lave inntekt. De får redusert mulighet til å delta på aktiviteter på lik linje med klassekamerater. Familiene har ikke råd til å betale kontingenten til fotballklubben eller håndballaget, og i hvert fall ikke turneringsavgiftene. PC er en utenkelig luksus og Playstation er en fjern drøm. I noen familier må man velge mellom å spise kveldsmat og å ha med skolemat.

Alle bør få muligheten til å delta på organiserte aktiviteter – uavhengig av økonomi. Her møter man jevnaldrende i lek og ferdighetsutvikling, svært ofte organisert av voksene som setter rammer og gir hjelp og trygghet. Det å bli ekskludert fra slike arenaer kan føre til utenforskap og ensomhet. Det finnes i dag støtteordninger for barn som ikke har mulighet til å betale kontingenter og turneringsavgifter, disse må utvides slik at flere kan dra nytte av dem.

Når foreldre må prioritere hvilke måltid man kan ha i løpet av dagen, kan skolemåltidet falle igjennom. Mange barn går sulten gjennom skoledagen. Ikke fordi de ikke vil spise, men fordi det ikke finnes nok mat hjemme. Innføring av et gratis måltid på skolen er ikke et luksustilbud, men et tilbud for å gi alle like muligheter til å opprettholde konsentrasjonen gjennom skoledagen.

For barn har det å leve i fattigdom store konsekvenser her og nå, men forskning viser at det også setter begrensninger på fremtidige muligheter. Barn som vokser opp i husholdninger med lave inntekter har økt sannsynlighet for selv å få lav inntekt når de selv blir voksne. For at den onde sirkelen skal brytes må vi som fellesskap stille opp. Derfor mener Arbeiderpartiet at det aller viktigste er å fjerne årsakene til fattigdom ved å stimulere til at foreldre kommer i arbeid. Samtidig må vi sørge for at dagens fattige barn får en bedre og mer inkluderende hverdag. Gratis SFO, et sunt og enkelt skolemåltid i løpet av dagen, gratis utlån av sport og friluftsutstyr, tilskuddsordninger til fritidsaktiviteter og kulturskolen er tilbud som bør etableres og/eller utvides.

Barn som Isak fortjener å ha en oppvekst preget av god læring, lek og samhandling med jevnaldrende og ingen barn skal gå sultne til sengs i Norge. Utviklingen har gått feil vei i mange år. Det er nok nå! Vi vil ha færre fattige barn – ikke flere.

Kommentarer til denne saken