Gå til sidens hovedinnhold

Det er tanken som teller når vi skal gi bort julegaver, men husk at tanken også teller i selve julehandelen.

Artikkelen er over 1 år gammel

LESERBREV

I mars sørget «koronaen» for en nedstengning av samfunnet vårt. Det ble gnikking i kriker og kroker i mange hjem. Roteskuffene ble endevendt og den lenge planlagte oppussingen ble endelig igangsatt. Aldri før har jeg hatt så mange bekjente som har fargesortert klærne sine, puslet puslespill eller overnattet i hengekøye. Mange av oss fikk tid til å gjøre det som vanligvis ikke står øverst på to do-lista i en ellers travel hverdag.

Nå er vi midt inne i en ny runde med nedstengning, men hva skal vi finne på nå som alle skuffer er ryddet, alle puslespill er puslet og hengekøya er ryddet bort for vinteren? Jo, vi kan glede oss til jul!

Et håp om julefeiring er kanskje det lyspunket mange ser frem til akkurat nå. Vi kan klamre oss fast til de små arrangementene vi lager i hjemmet, som juleverksted, bake de syv slagene, søke opp klipp fra fjorårets julekonserter og ikke minst planlegge julehandelen i god tid. For i år blir det trolig opp til oss selv å skape den rette julestemningen, da det spøker for det meste av kulturelle opplevelser og tradisjoner.

For mange scenekunstnere i kulturlivet og små aktører i næringslivet er julesesongen en av de viktigste inntektskildene hvor mange mennesker i større grad søker sammen gjennom arrangementer og opplevelser. Under en nedstenging er ikke dette mulig, noe som kan få enorme konsekvenser for kulturaktører og selvstendig næringsdrivende i fremtiden.

Når vi nå skal starte planleggingen av julehandelen, har jeg en oppfordring om at vi bør tenke oss om og ikke gå for de enkle løsningene. La oss slå to fluer i en smekk og sammen støtte kultur og næring som nå skjelver i buksene av uforutsigbarhet.

Gi bort gavekort på kulturhus, kinoer, arenaer eller fremtidige arrangementer. Gi bort gavekort på behandlinger, opplevelser, restauranter, barer og kaféer. Oppsøk lokale, selvstendige nisjebutikker og gi bort personlige gaver. Dersom du må holde deg hjemme kan det godt hende at butikkeieren har en ordning for hjemmelevering.

Vær kreativ. Lag hjemmelagde gaver på juleverkstedet, men kjøp gjerne pepperkakedeigen fra den lokale bakeren, og julekortene fra en bod på markedet i byen. Å handle på denne måten, behøver ikke være noe dyrere enn å handle hos de store kjedene. Jeg ber bare om at vi gjør en dugnad i julehandelen og tenker på samfunnet som helhet.

Prøv å unngå fristelsen det er å støtte de kjedene der det bugner av varer og udugelig krimskrams, der varene byttes ut oftere enn man bytter sokker. Det er ikke disse butikkene vi nå skal støtte, vi skal støtte de som har brukt mange år på å bygge opp sitt lille virke.

Det er tanken som teller når vi skal gi bort julegaver, men husk at tanken også teller i selve julehandelen. Gi bort julegaver som opprettholder mangfoldet i kulturen, i næringen og generelt i samfunnet. På den måten bidrar vi til et håp om at vi etter ”koronaen” kan få oppleve mer enn å endevende roteskuffen.

Kommentarer til denne saken