Gå til sidens hovedinnhold

Det handler til sist om mennesker

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres Ramberg gir i følge han selv "... all ære til dem som står på for dem som trenger hjelp og bistand i sin hverdag..." (sitat fra avisen).
Mot slutten av innlegget sitt tråkker tidligere utvalgsmedlem Ramberg like godt på de samme folkene, i det han skriver følgende;
"I det private er en jevnlig kvalitetskontroll, evaluering og ambisjon om å bli bedre en selvsagt del av en bedrifts hverdag. Det er faktisk en forutsetning for å overleve. Med mindre man har monopol."

Om man ikke er helsepersonell selv, kan man likevel forstå at det er en viss forskjell på samfunnssårbare tjenester og derav underlagt kommunalt ansvar ved lov - og private bedrifter. Dette er et område man må vite hos hvem ansvaret ligger, det er ikke rom for betvilelser.

Private helseaktører er ikke pålagt å drive helsetjenester, det er noe man har valgt å begynne med av en eneste grunn - nemlig at man ser potensiale for å tjene penger.
Det er nemlig slik, om man liker det eller ikke, at det ikke finnes en eneste bedrift som ikke driver for å tjene penger som første prioritet.
Til nå har det aldri vært, og er ikke, galt å tjene penger for å ha understreket det.
Man kan likevel spørre seg om hvordan det er praktisk mulig å tjene penger på tjenesteområder der regnestykket aldri har gått i pluss for en eneste offentlig avdeling?

Jeg sier ikke at det er umulig å tjene penger på helse, det er det opplagt at det gjør - hadde det ikke vært mulig ville ikke private aktører vært på banen i det hele tatt.
De som tjener penger på helse er ikke kommunen som sitter med ansvarsbyrden i tjenesten, det er de private som inngår avtaler med kommunene rundt om - avtaler der man velger og vraker i tjenesteområder, geografiske områder, avgrensede prosedyrer, medikamenter, utstyr, tilleggstjenester man skal ha betalt for, utgifter man skal ha dekket - sånn kan man fortsette.
Når man har muligheter til å begrense utgiftsposter direkte tilknyttet pasienter / brukere, utgifter tilknyttet organisasjon, ta seg ekstra betalt for forskjellige områder og i tillegg også spare på utgifter tilknyttet ansatte - da kan man tjene penger på helse.

Det handler om mennesker; eldre, sårbare, syke, pårørende, arbeidstakere!

Kommunene sitter som jeg sa med ansvarsbyrden, det er kommunene som står ansvarlig for at kommunens beboere får den tjenesten de har rett på. Det er kommunen som står ansvarlig dersom noe går veldig galt også, på tross av at tjenesten er satt ut til private.

Kan dette stemme mon?
Ja, det gjør det.
Offentlige helsetjenester er det offentliges ansvar. Private kan drifte, men det er kommunens ansvar å etterse at man holder lover, regler, avtaler osv.

Erfaring mange kommuner har gjort seg er at man inngår avtaler med private, avtaler med tydelige krav til både kvalitet, HMS og andre ting. Likevel opplever man både brudd på lov, regler og avtaler
En kommune som har tjenester ute hos private er pliktig til å følge opp alt det formelle som har med pasient/ bruker, pårørende, turnus, HMS / internkontroll, tariff med mer. På tross av å være ansvarlig eier av tjenestene, blir kommuner i mange tilfeller også nektet innsyn i både HMS, turnuser og andre verktøy som sier noe om arbeidsforhold for ansatte og internkontroll.
Et eksempel på selskap som for noen få år siden både har vært i søkelyset og fått kritikk for dette er Orange helse, som tidligere har samarbeidet med Moss kommune.

At kommuner som ansvarlig for helsetjenester levert til kommunens beboere, ikke bare ønsker å være den juridisk ansvarlig for tjenester som blir gitt, men også utøvende ansvarlig skulle være en selvfølge mer enn et unntak.
Ved å levere tjenester til folket selv, vil kommunene ha ansvar for og oversikt over både tjenester, avvik, HMS, lønn, turnus osv.
Det er kun ved at kommunene selv drifter man får denne helhetlige oversikten.

Valgfrihet for våre innbyggere er det stadige mottoet fra Høyre.
På rød side handler det om de samme tingene, samtidig som arbeidstakeres hverdag, ve og vel har langt større vekting enn for de blå - derav standpunkt for kommunale tjenester.

Fokuset blir ideologien -
Er man for eller i mot privatisering?
Er man for eller i mot valgfrihet?
Er man for eller i mot arbeidstakeres beste?

En privatisert helsetjeneste er noe innbyggerne til dels velger ved kommunevalg, der man stemmer fram parti som enten vil det ene eller andre.
Nå sitter det en regnbueallianse i Moss, stemt fram av kommunens innbyggere, som ønsker et helhetlig kommunalt tilbud til kommunens innbyggere.
Velgerne har sagt sitt, så kan Høyre like det eller la være å like det.

Med bakgrunn i at man har med en voksen og erfaren person som Høyres Ramberg å gjøre, lukter det derfor valgkamp på lang vei med alle de subjektive, diffuse, følelsesbaserte, upresise og dårlige fastslåinger og påstander som ramses opp i innlegget som var i avisen 3 juli.
At Høyre i det hele tatt drister seg til på regnbuealliansens vegne å fastslå at private skal ut uansett, er pinlig og skudd i blinde selv til å komme fra Høyre.

For regnbuealliansen handler det til sist om mennesker -
Det handler om pasienter og brukere, om sårbare personer, om pårørende og ikke minst - det handler også om arbeidstakere.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.