Gå til sidens hovedinnhold

Dette gjør du hvis du kjører på et dyr

Artikkelen er over 2 år gammel

Store dyrelidelser kunne vært unngått hvis flere sjåfører varslet ifra om påkjørsler.

For abonnenter

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

– Jeg tror det er for lite kunnskap om hva en skal gjøre hvis en er så uheldig å kjøre på et dyr. Mange får seg et skikkelig støkk, blir redde og kjører videre, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Merk skadestedet

– Slike påkjørsler er dramatisk for både mennesker og dyr. Dette handler ikke bare om trafikksikkerhet, men også om dyrevelferd. Vi er opptatt av begge, sier veidirektør Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen til veivesenets nettsider.

Også leder i Sarpsborg viltnemnd, Thor Pinaas, er bekymret for de tilfellene hvor sjåføren stikker av fra ulykkesstedet. Pinaas har en klar oppfordring til de som skulle være så uheldige å kjøre på dyr i veien i sommer:

– Ring politiet på 02800, som varsler videre til viltnemnda, og merk skadestedet, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Straffbart

Det er ikke straffbart å kjøre på dyr. Det som derimot er straffbart, er å ikke melde ifra om påkjørsel av dyr – enten det er snakk om husdyr eller vilt. Ifølge Vegtrafikkloven (§12 – plikter ved trafikkuhell) og Dyrevelferdsloven (§4 – hjelpeplikt) har man plikt til å melde ifra om påkjørsel av vilt og større husdyr som sau.

Mange tror også at det vil koste deg dyrt å melde fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr. Men dette stemmer ikke; bilister må ikke betale egenandel, og man taper heller ikke bonus.

– Erstatning for dyret du kjører på er en sak mellom bonden og forsikringsselskapet ditt. Det er ikke noe du må betale av egen lomme, sier Pål Rune Eklo.

Gjemmer seg

Mange dyr dør på stedet som en følge av en påkjørsel. Men mange blir også skadet og må avlives. Skadde dyr vil gjerne prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan dermed bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

– Meld fra til nærmeste gård, politiet eller viltnemnda. Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk etter det, avslutter Eklo.

Hva gjør du hvis du kjører på et dyr:

  • Stopp og observer dyret. Om dyret er dødt, prøv å få det ut av kjørebanen, eller sett opp varseltrekant.
  • Om dyret er skadet, vurder skaden og prøv å se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.
  • Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemnda i kommunen eller politiet.
  • Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.

Kommentarer til denne saken