( Nettavisen): Vil du sjekke hvilke apper som bruker mest strøm, og hvordan du kan spare batteri på din iPhone eller Android-telefon er dette guiden du trenger. Skal du for eksempel på tur, og vil at batteriet skal vare lengst mulig kan det være greit å spare litt ved å gjøre noen smarte innstillinger og justeringer.

Snapchat er en av verstingene for batteriet ditt, spesielt lokasjonsinnstillingene. Skal du spare litt batteri, og samtidig bruke tjenesten kan du skru av lokasjoner (velg den såkalte «ghost mode»). Skrur du av notifikasjoner så sparer du også batteri, spesielt at om den skal vekke opp skjermen.

Strømmeapper er verstinger, men vil du fortsatt se på ting på telefonen kan notifikasjonene her også skrus av så du slipper å bruke unødig strøm på å få vite om at tilfeldige serier har fått nye sesonger.

Facebook er en virkelig versting, og det kan være lurt å gå over til å bruke tjenesten kun i nettleser. Om du ikke vil det bør du skru av de mange innstillingene som lar den bruke telefonen for å sende informasjon mens du gjør andre ting.

Slik får du batteriet til å vare lengre

1. Dim lyset (slå ned lysstyrken)

2. Slå av Wi-FIsøk når du ikke bruker WI-FI (sveip og velg symbolet)

3. Fjern automatisk oppdatering under innstillinger. Oppdater manuelt når du har telefonen koblet til strøm.

4. Slå av varsler du ikke trenger

5. Slå av stedstjenester for appene som ikke trenger det (start med å deaktivere alle under plassering eller stedtjenester, og skru heller på for de som må ha det når du må ha det)

6. Sjekk gradene. Batteriet liker ikke så godt å være i varmen eller kulden.

7. Skru av blåtann. Du trenger ikke å ha det på hele tiden.

8. Fjern vibreringen. Den bruker batteri, og bruker mer enn ringing.

9. Husk å lade når du kan. Du må ikke vente til du har null prosent.

10. Se på naturen istedenfor mobilen.

Dette er de verste appene for batteriet

Drain Nation fra Uswitch har sjekket hvilke apper som bruker mest av ditt batteri, og deres liste er som følger:

1. Google

2. Facebook

3. Messenger

4. WhatsApp Messenger

5. Amazon Alexa

6. Gmail

7. Uber Taxi

8. Waze GPS

9. Google Chrome

10. YouTube Music

Det er verdt å merke seg at Spotify kom ganske langt bak YouTube Music. Da Android Authority gjorde samme sjekk fikk de opp mange av de samme: Facebook., Messenger, Skype, Tinder, Fitbit, Snapchat, Instagram og lignende.

Da britiske PCMag lagert sin liste ble det United Airlines-appen som var verstingen, så det kan være verdt å sjekke slike apper også. Fitbit er en gjennomgangsversting også, i tillegg til TikTok og Duolingo.

Slik sjekker du hvilke apper som bruker batteri på din iPhone

Åpne «Innstillinger»-appen på iPhone.

Bla ned og trykk på «Batteri».

Vent et øyeblikk mens iPhone samler batteribrukdata. Når dataene er klare, vil du se en liste over appene dine under «Batteribruk per app».

isten over apper er sortert etter hvor mye batteri de har brukt i den angitte tidsperioden. Du kan se batteribruken for de siste 24 timene eller de siste 10 dagene ved å velge mellom de to alternativene øverst på skjermen.

Ved siden av hver app vil du se en prosentandel som viser hvor mye av det totale batteriforbruket den aktuelle appen står for i den valgte tidsperioden. Hvis du trykker på en app, vil du se mer detaljert informasjon, inkludert hvor lenge appen har vært aktiv på skjermen og hvor lenge den har kjørt i bakgrunnen.

Å sjekke batteribruken på denne måten kan hjelpe deg med å identifisere apper som bruker mye strøm og vurdere om du vil endre innstillinger, oppdatere apper eller avinstallere apper for å forbedre batterilevetiden på iPhone.

Slik sjekker du hvilke apper som bruker batteri på din Android

For å sjekke hvilke apper som bruker batteri på en Android-enhet, følg disse trinnene:

Åpne «Innstillinger»-appen på Android-enheten din.

Bla ned og trykk på «Batteri» eller «Batteri og enhetspleie» (avhengig av Android-versjon og enhetsprodusent).

Trykk på «Batteribruk» eller «Batteribruk siden siste lading»(navnet kan variere mellom forskjellige enheter).

Nå vil du se en liste over apper og tjenester sortert etter hvor mye batteri de har brukt siden sist lading. Listen viser en prosentandel ved siden av hver app, som angir hvor stor andel av det totale batteriforbruket appen står for.

Hvis du vil se mer detaljert informasjon om en app, trykk på den, og du vil se hvor lenge appen har vært i bruk og annen relevant informasjon om batteribruken.

Å sjekke batteribruken på denne måten kan hjelpe deg med å identifisere apper som bruker mye strøm og vurdere om du vil endre innstillinger, oppdatere apper eller avinstallere apper for å forbedre batterilevetiden på Android-enheten din.