– Ta nødvendige forholdsregler og sørg for å sikre boligen din godt mot innbruddstyver, sier Thorkildsen som jobber for Verisure.

Med åpne grenser inn til Norge og høy reiseaktivitet blant nordmenn frykter han en innbruddsbølge denne sommeren.

– Reiserestriksjoner og økt kontroll ved grensene har bidratt til at vinningskriminelle fra andre land ikke har kommet inn i Norge. Dessuten har vi hatt lange perioder med hjemmekontor eller hyttekontor, og en bolig eller hytte med folk inni er ikke så interessant for innbruddstyver å prøve seg på, sier han videre i en pressemelding selskapet har sendt ut.

– I sommer er det derfor ekstra viktig å sikre boligen godt før man reiser bort, slik at man ikke risikerer å komme hjem til en rundstjålet og endevendt bolig, sier sikkerhetseksperten.

Christina T. Rooth, politiinspektør og næringslivskontakt i Oslo politidistrikt, er enig i det sikkerhetseksperten sier.

– Det er grunn til å tro at aktiviteten til mobile vinningskriminelle vil øke i sommer, blant annet som følge av åpne grenser. Når mange boliger også kommer til å stå tomme i løpet av sommeren, anbefaler vi å iverksette forebyggende tiltak som reduserer risikoen for innbrudd, sier hun.

Dette er tipsene du bør følge i sommer, for å unngå innbrudd:

  • Få det til å se ut som du er hjemme

Selv om du er på sommerferie, trenger ikke boligen din å se forlatt ut. Rot gjerne litt med vilje i sofaen, sett en kaffekopp på kjøkkenbenken, la en full papirkurv være synlig og plasser gjerne noe på utsiden som gjør at det ser ut som noen er hjemme. Husk også å rydde vekk synlige verdigjenstander for å unngå å friste tyvene. Og for all del: Lås dører og lukk vinduer, både til huset, garasjen og eventuelle boder.

  • Tidsstyr lysene

Hvis du kobler en lampe til en smartkontakt, kan du selv tidsstyre lysene i boligen. Du kan enkelt programmere når lysene automatisk skal skru seg av og på, for eksempel ved solnedgang/soloppgang, slik at det ser ut som noen er hjemme. Bruk gjerne utelys med bevegelsessensor.

  • Gjør en avtale med naboen

Med elektronisk dørlås kan du låse opp og igjen døren med kode eller via mobilen. Da er det enkelt å få naboen, familie eller venner til å stikke innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få hjelp til å vanne blomstene i verandakassen, å ta inn posten/reklame og å legge noen avfallsposer i søppelkassen.

  • Vær obs på «merking» av boligen

De senere årene har man oppdaget flere tilfeller der innbruddstyver «merker» boligen, for eksempel med en mynt på trappen, en papirbit i dørsprekken eller teip på dørhåndtaket. Hvis ikke disse objektene fjernes, antar tyvene at ingen er hjemme. Gjør venner og naboer oppmerksom på dette dersom de passer på boligen din i sommer.

  • Skaff deg døgnovervåket boligalarm

Har du installert en boligalarm som er døgnovervåket og koblet til en alarmstasjon, er det alltid noen som passer på hjemmet ditt i sommer, enten det gjelder brann, innbrudd eller vannlekkasje. En alarm gjør dessuten en bolig til et svært lite attraktivt innbruddsobjekt for uvedkommende.