SISTE: Torsdag ettermiddag melder Anicura i en pressemelding at det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Tidligere kjente man til at sju hunder hadde mistet livet. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men selskapet kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler.

Den ukjente sykdommen gir blodig diaré og/eller oppkast og ble først oppdaget hos hunder i Oslo. På onsdag var det konstatert minst sju dødsfall som kan ha sammenheng med sykdommen.

Selskapet Anicura – som blant annet har dyresykehus i Moss – fått rapporter som kan tyde på at sykdommen har spredd seg til Moss.

– Vi har hørt fra kolleger flere steder at de har hatt pasienter med svært like sykdomstegn, både som har blitt friske igjen og som har dødd. Vi hører også lignende historier fra publikum. Om det er sammenheng kan vi ikke være sikre på. Disse tilfellene har jeg fått rapporter om på Hamar, i Moss og i Lørenskog. Vi vet imidlertid ikke om hundene har oppholdt seg i Oslo, svarer pressekontakt Sasja Rygg i Anicura Norge til Moss Avis.

Les også: Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området

Uklart om smitte

Rygg presiserer at de ikke kan si med sikkerhet at sykdommen er smittsom, men anbefaler alle med hund om å behandle situasjonen som om det er tilfellet for å være på den sikre siden.

– Vi vet enda ikke hva som er årsaken til disse dødsfallene og til de mange syke hundene, og jobber med å komme til bunns i det. Det tar flere dager å få svar på prøver om virus og bakterier blant annet, utdyper hun.

Selskapet har som følge av sykdommen fått svært mange henvendelser fra hundeiere og har gått ut med en presisering på Facebook.

– Om din hund er i fin allmenntilstand og ikke har blodig diaré trenger du ikke å ta kontakt med veterinær. Om hunden får disse symptomene (blodig diaré, eventuelt også oppkast, samt forverret allmenntilstand) bes dere ta kontakt med veterinær. Mild diaré er ikke uvanlig hos hunder, og behandles først hjemme med skånekost, probiotika og rikelig væske.

Stenger hundebarnehage

Hundebarnehagen i Østfold – som holder til i Sarpsborg – holder stengt på torsdag som følge av den mulige smittefaren.

– Jeg fikk tidligere klarsignal fra veterinær om å holde åpent, men nå er dette trukket tilbake og de anbefaler at jeg holder stengt, skriver hundebarnehagen på Facebook.

– Kryss fingrene for alle vofsene, og pass på hundene deres! Går hunden ut i hagen for å bæsje, så sjekk med en gang. Er det blod i avføring og/eller allmenntilstand er dårlig, kontakt veterinær umiddelbart! fortsetter barnehagen.

Moss og omegn jeger- og fiskerforening har valgt å avlyse sin planlagte hundekveld, hvor hundeiere møtes for sosialisering med dyrene sine, som følge av fare for smittespredning.

Sporer sykdommen

Veterinærinstituttet, Mattilsynet og NMBU på Ås melder i en pressemelding at de forsøker å spore dødsfallene og avklare om det er en sammenheng mellom disse.

– Videre analyser vil søke å avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

– Veterinærinstituttet har denne uka mottatt tre døde hunder fra ulike deler av østlandsområdet til obduksjon. Alle har hatt blodig diaré med dødelig utgang. De har mao lignende symptomer som de andre tilfellene. Hundene er obdusert, og det tas ut prøver for laboratorieanalyser. Svaret på analysene vil komme om noen dager, fortsetter de.

Hundeiere som oppdager diare og redusert allmenntilstand hos sine hunder, anbefales om å kontakte veterinær.