Tirsdag morgen ble det meldt om en trafikkulykke i Hallingdal. Da redningsmannskapene kom fram til stedet startet de behandlingen av en mann som satt fastklemt i sin egen bil.

– Mannen fortalte at han hadde drept sin samboer. Politiet dro da til hytta som ligger på Sørbølfjellet på Flå. Der fant vi en død kvinne og vi har siktet mannen for drapet, forklarer politiadvokat Per Thomas Omholt ved Sør-Øst politidistrikt.

Begrenset skadd

Politiet ba om bistand fra Kripos og den tekniske etterforskningen antas å bli ferdigstilt torsdag.

Sent onsdag ettermiddag ble den siktede mannen i midten av 20-årene avhørt av politiet.

– Vi har ikke fått snakket med ham til nå, men vi har fått tillatelse av sykehuset å ta en prat med ham, sa Omholt til Moss Avis onsdag ettermiddag.

Mannen ble opplyst å være relativt skadd etter at han frontkolliderte på riksvei 7 ved Gulvik.

– Han er begrenset fysisk skadd, bekrefter politiadvokat Omholt til Moss Avis.

Rundspørring

– Hvordan står dere i etterforskningen av drapet?

– I tillegg til den tekniske etterforskningen, har vi gjort en rundspørring på hyttefeltet, og i den forbindelse har vi noen vitner vi ønsker å snakke nærmere med, svarer Omholt.

Etter det Moss Avis erfarer skal hytta paret oppholdt seg på ha tilhørt den drapssiktedes familie.

– Hva med drapsvåpen. Har dere sikret dere dette?

– Jeg ønsker ikke å si noe om det, i og med at vi ikke har avhørt siktede. Vi ønsker rett og slett ikke at han skal vite noe om hva vi vet, kommenterer politiadvokaten.

– Tegn til kamp?

– Var det tegn til noen form for kamp i hytta?

– Som sagt, jeg ønsker ikke å gå inn i slike detaljer, svarer han.

– Vi har en teori om hva som skal ha skjedd, noe mer enn det kan jeg ikke gå inn i slik etterforskningen står akkurat nå, legger han til.

Sjekker tilregnelighet

– Men er det brukt en form for våpen?

– Det kan være at det er et drapsvåpen inne i bildet, men det kan også være at drapet har skjedd uten våpen, svarer Omholt.

Siktede har fått oppnevnt advokat Sindre Løvgaard som sin forsvarer.

Moss Avis snakket med Løvgaard onsdag kveld etter at han hadde hatt et avhør av siktede.

– Han har det veldig, veldig tungt. Han er helt nedbrutt. Han fatter ikke at han har gjort dette, men erkjenner samtidig at det er han, sier Løvgaard.

– Husker han noe som helst fra hendelsen?

– Han fortalte jo på ulykkesstedet at han hadde drept samboeren og fortalte hvor hytta lå, så noe husker han jo, svarer Løvgaard.

– Hva med selve drapet?

– Vi har begjært politietterforskning i forhold til om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Rett og slett for å finne ut om han var psykotisk da dette skjedde eller om det var noe annet, svarer advokat Løvgaard.

– Har din klient hatt psykiatriske utfordringer tidligere?

Etter en kort tenkepause, svarer Løvgaard:

– Som sagt har vi begjært politietterforskning for å avdekke tilstanden hans, det har vi ikke gjort uten grunn.

– Han er nå overført til psykiatrisk sykehus, legene mente at han ikke var egnet for å sitte i politiets varetekt, legger Løvgaard til.

Erkjenner drapet

– Har siktede sagt noe om selve handlingen?

 – Jeg kan ikke kommentere det noe utover at han erkjenner å ha utført selve drapet. 

– Vil han godta varetektsfengsling, når dette skal behandles?

– Det er det for tidlig å si noe om, vi har jo begjært politietterforskning for å finne ut av hans tilstand. Det kan selvsagt være med på å avgjøre innstillingen til varetektsfengsling, sier siktedes advokat.

– Har det fremkommet noen tilståelse i forhold til drapsvåpen og hvor handlingen ble begått inne i hytta?

– Det er detaljer jeg ikke ønsker å kommentere, avslutter Sindre Løvgaard.

Den siktede Ryggemannen skal også ha fortalt at det var han som var skyld i kollisjonen han var involvert i og som førte til at han avslørte det grufulle drapet.

Ifølge sin forsvarer skal han være dypt fortvilet og han forstår ikke hva som har skjedd ettersom dette er den jenta han elsker over alt på jord.

Det var ved 08.30-tiden tirsdag morgen at mannen frontkolliderte med en møtende bil, og det er altså på det rene at mannen selv var skyld i ulykken.

Lensmann Geir Vidme ved Flå lensmannskontor bekrefter at den siktede mannen har kjørt over i motsatt kjørefelt og at siktede skal ha oppført seg noe spesielt ved å ha vært både utagerende og ustabil.

Varetektsfengsles

– Når det gjelder trafikkulykken ved Gulsvik i Flå kommune etterforsker politiet denne ut ifra to teorier. Enten var det en trafikkulykke eller så valgte siktede å kollidere med en annen bil. Tekniske undersøkelser på stedet, siktedes forklaring og avhør av personene som satt i den andre bilen vil gi politiet svar på hva som skjedde, skriver Per Thomas Omholt i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Avdøde ble obdusert onsdag, men politiet ønsker ikke å gå ut med opplysninger fra obduksjonsrapporten. Når det gjelder kvinnens navn vil dette offentliggjøres førstkommende fredag, for øvrig samme dag som den siktede mannen blir fremstilt for varetektsfengsling ved Ringerike tingrett.

Paret skal ha vært observert av vitner mandag kveld og etter det Moss Avis erfarer er politiets teori at mannen skal ha tatt livet av samboeren sin kort tid før han selv krasjet.

Den avdøde kvinnen var i begynnelsen av 20-årene.