– Vi holder til i Ekholt kirke i underetasjen den første tirsdagen i måneden, og vi er cirka 35–40 personer hver gang, forteller kreftkoordinator Ragnhild Skarpaas Andersen i Råde kommune.

Noen av temaene som tas opp der er det å leve sammen når kreft rammer, hvordan takle alle tanker og bekymringer, pårørenderollen, ulike bivirkninger og langtids seneffekter av kreftbehandling og hva som gir energi, god livskvalitet og livsmot midt i ofte krevende hverdager.

– Sammen skaper vi et møtested der alle kan senke skuldrene, være seg selv og kjenne på gjenkjennelse. Vi har alltid et foredrag, etterfulgt av en enkel servering og en hyggelig prat rundt bordene og i plenum. Både foredragsholdere og kreftkoordinatorene er til stede for samtaler og spørsmål, sier Skarpaas Andersen.

God stemning

Hun legger til at det er en god stemning og godt miljø på temakafeene. Kreftkoordinatorene får mye tilbakemeldinger fra deltakere om at det betyr mye å kunne treffe andre i lignende livssituasjoner.

– Det er dessverre stadig flere som rammes av kreft, men også mange flere som overlever sin kreftsykdom da det gjøres mye forskning på kreftbehandling, sier Skarpaas Andersen.

Hun forklarer at det å være kreftoverlever kan ofte innebære at livet ikke alltid blir helt som før kreftbehandlingen.

– Ulike operative inngrep eller ulike plager som nervesmerter eller slitenhet etter cellegift og strålebehandlinger kan gjøre at livet må leves litt annerledes etterpå. Bearbeiding av ulike kroppslige endringer og tap er veldig vanlig, og det kan kreve tid å finne tilbake til hverdagen igjen. Her kan det å møte andre med lignende utfordringer gi gjenkjennelse og støtte som kan hjelpe på veien videre, utdyper Skarpaas Andersen.

Hun forteller at også de som har en alvorlig sykdom og ikke kan bli friske møter noen i lignende situasjon på temakafeen.

Ny behandling

– Heldigvis gjør ny behandling at mange kan leve lenger med sin kreftsykdom enn før, og pårørende kan møte andre som er i samme situasjon. Det er også rom for etterlatte i fellesskapet, og kreftkoordinatorene er til stede på møtene om det er behov for å knytte kontakt for en samtale om sorgen og veien videre, sier hun.

På temakafeen i januar kom Likepersonstjenesten i Kreftforeningen på besøk.

– Sandra Bolghaug fra Brystkreftforeningen og Nina Søndergaard fra Hjernesvulstforeningen representerer to av 17 frivillige selvstendige pasientforeninger for kreftrammede og pårørende under Kreftforeningen. Likepersoner har erfaring med kreftsykdom enten som pasient eller pårørende, har gjennomgått opplæringskurs og skrevet under på taushetserklæring. De er der som medmennesker, forklarer Skarpaas Andersen.

Program for temakafeen finnes på kommunenes hjemmesider og under Kreftforeningen.

Les også

Da Eline fikk brystkreft var tvillingene fire måneder gamle: – Jeg tenkte at de ikke kommer til å huske meg