– Ikke gjør dette

SIKKER DØD: Menneskekos som dette betyr som regel den sikre død for rådyrkalven.

SIKKER DØD: Menneskekos som dette betyr som regel den sikre død for rådyrkalven.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I disse dager føder rådyra sine kalver. Viltnemndas oppfordring til alle som ferdes i skog og mark er entydig og klar: Ikke rør en rådyrkalv du tror er forlatt!

DEL

Misforstått snillhet betyr som oftest døden for rådyrkalver.

Nylig fikk Sarpsborg Arbeiderblad tilsendt bildet som illustrerer denne artikkelen.

Kvinnen med kalven på fanget ville bare være snill, og visste ikke at det hun gjorde satt den nyfødte i livsfare.

LES OGSÅ: - Flere rådyrpåkjørsler i døgnet

På fanget

– Jeg fant den da jeg var ute og gikk tur med hundene mine. Den virket ikke redd og kom etter hvert bort og la seg på fanget mitt. Jeg trodde den hadde kommet vekk fra moren sin, forteller kvinnen til avisen.

Hun fortsetter: – Men nå vet jeg bedre. Etter å ha snakket med viltnemnda der jeg bor, fikk jeg beskjed om at kalven trolig måtte avlives etter min berøring med den. De ba meg imidlertid et gjøre et forsøk med å sette den tilbake der jeg fant den.

– I ettertid ser det ut heldigvis ut til at mora har kommet tilbake og hentet den. Men jeg har lært at det ikke er vanlig. Derfor ønsker jeg å advare andre mot å gjøre det jeg gjorde. Rør aldri en rådyrkalv, sier kvinnen.

Lukten skremmer

Jan Håvard Kingsrød, leder av viltnemnda i Sarpsborg, har flere ganger advart mot misforstått snillisme.

– En rådyrhunn plasserer kalven sin på et sted som virker trygt for angrep av rovdyr. Og selv om hun er borte for å beite i mange timer, har hun kontroll på hvor kalven er. Om den virket forlatt, er den altså ikke det. Men om mennesker berører den er sjansen for at den blir forlatt stor. Mora blir skremt av lukten. Selv om kalven bæres i et rent håndkle vil rågeita merke det, forklarer Kingsrød.

Rådyr er for øvrig også vanskelig å fø opp med flaske. Rådyrmelka inneholder nemlig dobbelt så mye fett og proteiner som vanlig kumelk.

– Om noen er nødt til å fjerne en rådyrkalv, må man bære den i masse gress. Men rådyrkalver skal altså, nesten utelukkende, få lov til å være der den er, avslutter viltnemndas leder. Som også minner folk om å holde sine hunder i bånd i denne naturvare årstiden.

 

Artikkeltags