Lago fra Østfold er Norges nye dyrehelt

SKAL HJELPE KRIGSVETERANER: Lago er Norges første terapihund for krigsveteraner, og allerede kåret til Norges dyrehelt.

SKAL HJELPE KRIGSVETERANER: Lago er Norges første terapihund for krigsveteraner, og allerede kåret til Norges dyrehelt.

Artikkelen er over 5 år gammel

Den fire år gamle schæferen Lago er utdannet som landets første terapihund for krigsveteraner med posttraumatisk stess-syndrom.

DEL

Hunden har vært besøkshund på eldrehjem sammen med hundegruppen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner i flere år, og i disse dager blir schæferen klargjort til stillingen som Norges første terapihund for krigsveteraner.

Stor forskjell

Det var matfar og Libanon-veteran Tom Solberg som fikk ideen om å bruke hunder til behandling av posttraumatisk stress-syndrom hos hjemvendte soldater. Grunnen var at han så at det ikke bare var de eldre som hadde glede av samværet med hundene, men at de firbente også gjorde en stor forskjell for veteranene i gruppen.

– Når du kommer hjem fra en operasjon kan det være vanskelig å snakke om opplevelsene du har hatt med folk som ikke har opplevd det samme. Da jeg fikk Lago for tre år siden tok jeg han ofte med på møtene i forbundet hvor vi blant annet besøkte eldrehjem. Det var her jeg så hvor stor forskjell en liten hund kan gjøre. I hundegruppen samles vi med hunden som midtpunkt, noe som også har gjort det enklere for medlemmene å prate om tidligere opplevelser siden vi skaper en uformell setting med personer som har opplevd mye av det samme, sier Solberg i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Jeg kan snakke med dyr

Store utfordringer

Historien om Lago og matfarens innsats for å glede ikke bare syke og eldre, men også landets krigsveteraner i hverdagen varmet også hjertene til juryen bak Norge dyrehelter som denne uken kåret Lago til Norges dyrehelt.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å berømme dyrenes innsats i samfunnet. Jobben Lago er i gang med å gjennomføre for veteranforbundet er et godt eksempel på nettopp dette, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Som terapihund er Lago spesialtrent til å hjelpe veteraner med fysiske, psykiske eller sosaiele utfordringer, og målet er å være en positiv katalysator i behandlingen for posttraumatisk stress-syndrom.

LES OGSÅ: Bussjåfør plukket opp blind hund

– Dette er mennesker som har opplevd ting som er vanskelig og kanskje umulig å forestille seg og flere opplever problemer med å tilpasse seg livet tilbake når de kommer hjem. Et eksempel kan være noe så dagligdags som å gå på Karl Johan en travel lørdag. For noen veteraner er folkemengden en stor utfordring, men ved hjelp av Lago og hundefører er dette en av utfordringene som skal overvinnes i terapien, sier Solberg.

I tillegg til å få tittelen Norges dyrehelt, får Lago 5000 kroner som doneres til Nodat som arbeider med å utdanne flere terapihunder for krigsveteraner.

- Vi i Agria ønsker å gi flere dyr og mennesker den hjelpen de trenger, og det gleder oss å kunne støtte Nodat slik at enda flere kan få glede av det arbeidet de gjør med å utdanne frivillige terapiekvipasjer, sier Geelmuyden.

LES OGSÅ: Glemte igjen hund i butikken

Artikkeltags