Gå til sidens hovedinnhold

Dyremishandling angår oss alle!

Artikkelen er over 1 år gammel

En voldshandling, uavhengig av om den rammer dyr eller mennesker, må tas på største alvor, skriver Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Moss Avis den 9. april kunne vi lese om katten «Grå» som ikke kunne reddes etter å ha blitt skutt. Katten som bare var bare 11 måneder gammel, ble operert for skuddskader, men livet stod ikke til å redde. Katten ble skutt i magen og veterinæren opererte på «Grå» i to timer i et forsøk på å redde livet til katten

Dessverre var den hardt skadet og kunne ikke reddes. Mishandling av dyr skjer regelmessig i Norge og stadig vekk hører vi om katter som blir skutt og drept, eller mishandlet til døde. Slik oppførsel viser manglende empati og respekt for levende individer og er en direkte trussel mot både dyr og mennesker.

Burde være en vekker for politiet

Bare de siste årene har Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger rapportert og anmeldt flere tilfeller av katter som blir skutt og drept. Felles for de alle er at sakene blir henlagt innen kort tid, da det mangler ressurser til å etterforske og spore opp gjerningspersonen.

Tanken på at noen går rundt i et boligstrøk med et skarpladd våpen og skyter etter familiedyr, burde være en vekker for politiet om at slike saker må tas på største alvor. Avhengig av våpenet, kan dette ha lang skuddrekkevidde og treffe andre ting enn kun målet til gjerningspersonen.

Vold avler vold

Over årenes løp har det blitt godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Dette betyr at i husholdninger der dyrene mishandles, vil mennesker stå i faresonen og der mennesker mishandles, vil dyrene stå i faresonen. I saker hvor ville dyr eller andres dyr er offer, finnes det ofte historikk med voldsbruk i husholdningen til voldsutøveren.

En voldshandling, uavhengig av om den rammer dyr eller mennesker, må tas på største alvor. Handlingen til ungdommen som sparker hunden eller klipper halen av katten, kan ikke bortforklares som ungdomsstreker. Risikoen for at et annet dyr, en fremtidig partner eller barn også blir kjent med mishandlingens verden, er for stor.

For å hjelpe alle de som lever i frykt for fysisk og mental mishandling hver dag, må vi alle samarbeide for å gjøre livene til disse dyrene og menneskene bedre. Vi må alle være den brysomme «nabokjerringa» som melder ifra når vi mener noe er galt. Dersom du mener noen utsettes for fysisk eller psykisk mishandling, er det viktig at du sier ifra. Kontakt Mattilsynet og barnevernet eller politiet slik at dyr og mennesker som lever i en voldelig hverdag kan få et nytt liv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.