En mann møtte i Moss tingrett torsdag formiddag, tiltalt for å ha drept hunden Lukas ved å feste ham til et betongrør og deretter kaste ham ut i Vansjø fra Krapfoss-brua i fjor sommer.

Ført inn bakveien

Den tiltalte ble ført inn bakveien til tingretten grunnet trusler, og det er politivakthold under rettssaken.

– Man var ikke sikre på hvor mange og hvem som ville komme, og derfor har vi politivakthold, forklarer aktor Morten Lundén fra Østfold politidistrikt.

– Den tiltalte har opplevd et massivt trusselbilde etter hendelsen, og han føler seg fortsatt utrygg, sier forsvarer Even Rønvik.

I sin vitneforklaring forklarte den tiltalte at han og samboeren har opplevd forfølgelse etter at drukningen av hunden kom fram i media.

– Vi fikk hundrevis av henvendelser med drapstrusler, voldstrusler og sjikane. Det var som en heksejakt, sa den tiltalte.

– Allerede straffet

Tiltalte, en 29 år gammel mann fra Moss, hadde litt problemer med å erklære seg skyldig etter tiltalen som ble lest opp av aktor politiadvokat Morten Lundén.

– Jeg føler på mange måter at jeg allerede er straffet, sa han.

Etter noe påtrykk fra rettens administrator, sorenskriver Wenche Flavik og forsvarer Even Rønvik, erkjente han seg skyldig etter tiltalen.

Ikke sadisme

– Men jeg gjorde det jeg gjorde for å avlive hunden, ikke for å utøve vold mot et dyr. Det var ingen sadisme i handlingen, og det var ingen tilfredsstillelse for meg å gjøre det jeg gjorde, sa han før han ble avbrudt av rettens administrator med henvisning til at han skal forklare seg senere.

Mannen risikerer inntil 3 års fengsel. Statsadvokatene i Oslo har også varslet at det kan lagt ned påstand om at mannen får et forbud mot å eie eller bruke hund eller andre husdyr.

Trodde det var en trestokk

Det var Maylén Annie Hanssen som oppdaget hunden i vannet da hun var ute og tok bilder den 20. juli i fjor. Hun fortalte til Moss Avis etter det grusomme funnet at hun først trodde var en trestokk som lå og fløt i vannet.

Da hun gikk nærmere, så Hanssen at det kom bobler opp av vannet, og hun forsto etter hvert at det var en hund.

En person tilsto å ha tatt livet av hunden kort tid etter at den ble funnet. Politiet etterforsket saken, men det var ikke flere mistenkte.
Rettssaken mot mannen, som har tilstått hundedrapet, startet i Moss tingrett torsdag 19. februar. Det er satt av to dager til saken.

Stor engasjement

Hundedrapet fikk mye oppmerksomhet landet rundt, og den skapte mye engasjement rundt dyrevelferd. Blant annet blusset debatten om et dyrepoliti opp igjen, noe Dyrevernalliansen lenge har jobbet for.

Og i januar vedtok regjeringen å sette ned en gruppe som skal utrede en prøveordning med dyrepoliti i en del av landet. Et dyrepoliti er en spesialenhet eller egen avdeling innen politiet. De viktigste oppgavene er å etterforske kriminalitet mot dyr, og sørge for at dyremishandling ender med rettssak og dom.