Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertenes råd: Slik kan du hjelpe barn som sliter hjemme nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Stengte skoler, barnehager og fritidsaktiviteter gjør det vanskeligere å få øye på barna som har det vanskelig. Fire eksperter gir råd om hvordan hver enkelt av oss kan hjelpe.

Tiltakene for å stanse spredningen av korona er utfordrende for alle barn, men ekstra vanskelig er det for barna som har en mamma eller pappa som drikker for mye. Vanligvis kan en besteforelder, lærer, nabo eller en annen voksen i nærmiljøet gi barna en ekstra trygghet. Men hvordan kan vi vise at vi bryr oss når alle oppfordres til å holde seg mest mulig for seg selv?

Alkovettorganisasjonen Av-og-til har snakket med fire eksperter om hva man kan gjøre nå som landet er i en unntakstilstand.

Tror mange barn er i overlevelsesmodus

Vilde Adolfsen i Landsforeningen for barnevernsbarn tror uvissheten og mangelen på kontakt med nettverket gjør ekstra vondt for de sårbare barna.

– Det må være helt forferdelig for barn som er avhengig av en vanlig hverdag at ingen voksne kan forklare de hvor lenge denne unormale situasjonen skal vare. Barn som opplever at foreldrene sine drikker finner ofte små, trygge avbrekk i hverdagen – og svært ofte er disse avbrekkene vekke fra hjemmet. Når man nå får beskjed om at dette ikke lengre er lov, kan den nye hverdagen føles uoversiktlig, skummel og nesten uholdbar, advarer hun i en pressemelding fra organisasjonen Av-og-til.

Adolfsen får støtte av Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista». Hun forteller at mange som tar kontakt på Snapchat opplever utrygghet hjemme, og føler seg fanget på rommet sitt uten å vite hva de skal gjøre.

– Jeg tenker mye på de mindre barna som ikke har hverken utstyr eller mulighet til å snakke og kommunisere med andre over chat og FaceTime. Jeg tror at mange bare er i overlevelsesmodus akkurat nå, mange er usikre og mange er til tider redde, sier hun.

Oppfordrer foreldre til å be om hjelp

Hege H. Malterud er direktør ved Barne- og familieetaten i Oslo, som jobber med å hjelpe barn i utsatte familier. Hun anbefaler alle foreldre å være tilbakeholdne med alkohol i tiden vi nå er i.

– Situasjonen kan være skremmende for barn, og det er viktigere enn noensinne at voksne er trygge og forutsigbare. Foreldre må nå være særlig bevisst alkoholforbruket og vite at det viktigste de nå kan gjøre for barna sine er å være trygge og forutsigbare voksne, sier hun.

Tale Maria Krohn Engvik er opptatt av at det må være greit for foreldre å be om hjelp.

– Situasjonen vi er i gjør at de fleste vil oppleve at følelser og humør svinger, og at det er ingen skam, men heller en ærlig sak å si at nå er det litt mye, råder hun.

Hun minner om at skoler og barnehager er pålagt å holde åpent for barn som trenger det, og at det finnes flere hjelpetelefoner man kan ta kontakt med for å få veiledning.

– Vær ekstra oppmerksom på barna i nabolaget

Marianne Borgen er ordfører i Oslo, og har tidligere jobbet i Redd Barna. Hun er bekymret for at mange barn er inne i en tøff periode. Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 290.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som sliter med alkohol eller psykiske problemer i så stor grad at de ikke alltid klarer å fungere normalt. Totalt gjelder det 1 av 4 barn.

– Barn er utrolig lojale til sine foreldre, og rusmisbruk i familien er vanskelig å snakke om, og er ofte forbundet med fortielse og skam, sier hun.

Hun oppfordrer barnehagelærere og lærere på skolen til å ha aktiv kontakt med de barna som de i utgangspunktet er noe bekymret for.

– Det er viktig å ha direkte kontakt med barna. Er det vanskelig for barnet å snakke hjemmefra, så anbefaler jeg å bruke chatten, da er det ofte lettere for barna å fortelle om det som er vanskelig. Alle vi andre bør også være ekstra oppmerksomme på barn i vårt eget nabolag, oppfordrer hun.

En telefon eller melding kan bety mye

Å vise barnet at man er der ved å sende en melding eller på andre måter ta kontakt er et råd alle ekspertene er samstemte om.

– Når vårt sosiale liv blir så strengt regulert som det er nå, blir det litt vanskeligere å bry seg. Men det betyr ikke at vi skal slutte med det. Det betyr kanskje heller at vi alle må anstrenge oss litt hardere for å få det til, oppfordrer Hege H. Malterud.

Det finnes ulike måter å vise at man er der for et barn, sier Tale Maria Krohn Engvik.

– Ta kontakt ofte. Hvis man kjenner til familier hvor man vet at det er mye alkohol, så husk at så lenge alle er friske og ingen er i karantene, kan barna ha 1-2 lekevenner. Kanskje kan man invitere til lek. Kanskje skal man hjelpe til å tilrettelegge slik at barna det gjelder skal få være i barnehagen og på skolen, sier hun.

Vilde Adolfsen i Landsforeningen for barnevernsbarn konstaterer at det er de voksnes ansvar å strekke ut den hånden som mange barn og unge leter etter nå.

– Det viktigste rådet noen kan gi er at voksne må huske at barn kan ha det vondt på andre måter enn viruset. Vi må tørre å tro at det skjer andre vonde ting enn det vi selv har opplevd. Barn og unge trenger først og fremst at nettverket deres tar kontakt. Selv om vi ikke kan møtes på samme måte som tidligere kan en SMS, en telefonsamtale eller en melding bety uendelig mye for et barn som har det vanskelig, sier hun.

Nå må foreldre må være særlig bevisst på eget alkoholforbruk, råder Hege H. Malterud (øverst t.v.). Hun gir råd sammen med Tale Maria Krohn Engvik (øverst t.h.), Vilde Adolfsen (nederst t. v.) og Marianne Borgen (nederst t.h.). Bildet av Borgen er tatt av Oslo kommune/Sturlason og hovedbildet er et illustrasjonsfoto.

Kommentarer til denne saken