– Plutselig kom det inn kroner på Vipps fra ukjente. Datteren min og svigersønn tok ikke telefonen da jeg prøvde å kontakte dem. Etter hvert fikk jeg tak i barnebarnet mitt, og da begynte hun å flire. Hun sa at jeg måtte sjekke Facebook-siden til svigersønnen min, sier Mona.

Han hadde tidligere den samme dagen skrevet at Mona hadde servert grønnsaker som ble for lite kokt, at hun ikke ville sette opp lyslenka utenfor huset, og at hun sitter nattevakt foran vaskemaskinen for å spare på strømmen.

– Håper så mange som mulig kan bidra med KUN en krone på Vipps. Beløp over 12 kroner vil i sin helhet gå til «julegavetreet» på Mosseporten der vanskeligstilte barn og ungdom i Moss får julegaver, skrev svigersønnen Jim Risan på Facebook.

Og da begynte kronene å renne inn, selv om Monas økonomiske situasjon er langt ifra det som ble beskrevet i innlegget.


Lider ingen nød

Mona er på ingen måte i en økonomisk knipe, hun har derimot hjulpet vanskeligstilte barn med julegaver i en årrekke.

– Han er verdens herligste svigersønn, men han liker å erte meg litt. Alt som står i innlegget stemmer til en viss grad. Vi tulla litt om lysbruk under middagen, og det verste var at grønnsakene var for lite kokt. Jeg har ikke sittet nattevakt foran vaskemaskinen, men jeg har slått på alarm, stått opp, satt på vaskemaskinen og lagt meg igjen, innrømmer Mona med et smil.

Ifølge ektemannen Martin Johan Johansen, ble det servert en lammestek på en seng av grønnsaker til svigersønnen, og det gikk ikke som forventet, men det har ført til mye moro i ettertid:

– Vi fulgte oppskriften, men det hjalp ikke. Grønnsakene var harde, forklarer ektemannen.

Mona opplyser videre om at svigersønnen kan forvente å bli servert kokte grønnsaker framover, og at lyslenken blir satt opp så fort ekteparet får tid.

1400 kroner

I løpet av en uke har Mona mottatt 1400 kroner fra ukjente og kjente, og pengene skal i år brukes til dem som har det vondt:

– Det er veldig tungt for mange. Det er ille med de som ikke har penger til mat, da har dem i hvert fall ikke penger til julegaver. Vi som har det godt har råd til å gi bort litt ekstra, sier hun.

På Mosseporten er det to juletrær med forskjellige ønskelapper. Når man kjøper én av juleønskene så skal man også ta ned lappen ønsket tilhører. Når man leverer det som står på lappen innpakket, får man i retur en julekule som skal henges på treet.

– De som ofte henger igjen er ønskene til guttene mellom 13-15 år. I år vil jeg tenke på de som er litt eldre, det er vanskeligst å kjøpe til dem. Det er et kjempefint tiltak, sier Mona.

– Jeg tenkte å la pengeinnsamlingen gå ut neste uke, og så handler jeg alle julegavene neste lørdag. Da skal jeg også dokumentere at vi kjøper gaver for de pengene.