Jobbskygging er at man følger en voksen på jobb, og målet er å se hva et yrke går ut på dersom man har lyst til å bli noe innenfor det samme.

– Hvordan har det vært å jobbe på denne arbeidsplassen?

– Det har vært skikkelig gøy fordi vi har vært på vannet i hele dag, sier hun.

Begynte å regne og hagle

Elise forklarer at de først møtte alle de skulle seile med, og at de deretter vurderte om de skulle ta den store eller den lille seilbåten.

– Vi endte opp med å ta den store siden det ikke blåste så mye. Før vi skulle begynne å seile, skiftet vi til andre klær som tåler vann. Da vi begynte å kjøre satt vi opp seilene, og seilte til Son.

Til tross for at det var godt driv på vei til Son, var det ikke like solfylt på vei hjem.

– På vei tilbake begynte det å regne og hagle. Så vi tok ned seilene igjen, og kjørte med motor.

– Kjempemoro å ha med Elise

Elise har vært med på Frisk Seilas, som er et aktivitetstilbud i Frelsesarmeens regi. De har et tilbud om seiling for dem som har hatt det tøft i livet, og som har slitt eller sliter med rusproblematikk.

– Det har vært kjempemoro å ha med Elise, og jeg tror hun syntes det var interessant. Det er ofte misforståelser om folk med rusproblemer om at de er skumle folk, men nå tror jeg hun har forstått at det er helt vanlige folk, sier kaptein på båten «Catherine Booth», Jan Steven Johannessen.

Han understreker at de ikke får delta på aktivitetene hvis de er rusa.

Men tilbake til 14-åringens store dag.

– Hvorfor valgte du akkurat denne arbeidsplassen?

– Jeg valgte det fordi jeg syntes det er gøy å være på vannet med pappa.

– Er denne jobben noe du kunne tenkt deg å jobbe med?

– Jeg vet ikke, det er gøy å være ute på vannet, men jeg er ikke en seileperson. Jeg kunne kanskje gjort det som en hobby.

På jobb i Moss Avis

Mens Elise fikk testet seiler-evnene under tirsdagens jobbskygging, fikk klassevenninne Emma Østborg (13) forsøkt seg som journalist i Moss Avis.

– Hvordan har dagen din vært på jobb i lokalavisen?

– Det har vært veldig gøy å se hvordan dere jobber her. I tillegg til å få være med ut på jobb og møte mange forskjellige mennesker.

Ga mersmak

Hun har for eksempel intervjuet Elise om dagen hennes på fjorden. Nå lurer vi hvordan hun selv har syntes at det har gått.

– Hvorfor vil du bli journalist?

– Jeg vil bli journalist fordi det virker som et veldig spennende yrke hvor man får prøvd mange ting, og at man blir kastet ut i nye situasjoner man ikke vanligvis ville blitt.

– Hva kommer du til å huske best fra dagen?

– Det at jeg har møtt så mange kule mennesker, og at jeg har fått være med ut på forskjellige oppdrag, avslutter 8-klassingen på Nøkkeland.