Gå til sidens hovedinnhold

En forutsigbar skattepolitikk er riktig og viktig

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT

Jeg ser i flere aviser at Aps Svein Roald Hansen, skriver at i en tid hvor koronapandemien gjør at folk og bedrifter kjenner på stor usikkerhet trenger vi et skattesystem som gir forutsigbarhet. Han skriver at folk og bedrifter trenger forutsigbarhet for egen lommebok. Mer enig kan jeg ikke være, men Aps politikk er langt unna å levere denne forutsigbarheten.

Ap la sist uke frem sitt forslag til skatte- og avgiftspolitikk for neste stortingsvalgperiode. Samme uke var Aps leder ute og slet med å forsvare konsekvensene av partiets nye politikk. Til TV2 sa Støre at han ikke kan se at det blir noen nullskatteytere, om sitt eget skatteopplegg. Men tall Finansdepartementet har regnet ut for TV2 viser en helt annen sannhet. Aps skatteopplegg vil gi 4.900 flere nullskatteytere enn hva regjeringens statsbudsjett for 2021 vil gi. Det betyr at færre nordmenn vil måtte betale skatt med Jonas Gahr Støre enn Erna Solberg. Dette er ikke første gang at Arbeiderpartiet ikke ser hva egen skattepolitikk innebærer.

Ap forsøker å skape et inntrykk av at Høyre i regjering har økt avgiftene. Sannheten er at Høyre i regjering har redusert det samlede skatte- og avgiftstrykket med 30 milliarder kroner. I den grad vi har økt avgifter er det klima/CO2-avgifter. Den som tror Ap i samarbeid med MDG, SV og Rødt skal redusere dette bør nok tenke seg om en gang til.

Støres skatteopplegg vil ramme jobbene. Ap vil øke skattetrykket med syv milliarder kroner, og har kirurgisk innrettet det slik at det vil ramme norske eiere av norske arbeidsplasser. Det er hårreisende når vi står midt i den største økonomiske unntakstilstanden siden krigen. Og partiene Ap vil samarbeide med går enda kraftigere til verks når de strammer til «skatteskruen» sin.

Høyre har satt ned skattene og avgiftene med 30 milliarder siden vi kom i regjering, og en vanlig familie betaler nå 14.000 kroner mindre i skatt enn da Ap styrte. Ap vil nå sende en kjemperegning til de som skaper jobber i Norge. Jeg tror alle de som akkurat nå opplever utrygghet på grunn av koronakrisen, er enig i at det siste norske jobber trenger nå, er Støres skatteregning.

Høyre har i sju år latt både arbeidsfolk, barnefamilier, pensjonister og norske eiere som skaper jobber i Norge få beholde mer av sine egne penger. Det gjør vi samtidig som vi kutter i helsekøene, bidrar til flere jobber i privat sektor, styrker politi og forsvar og nesten har doblet pengebruken på vei og bane i hele landet. Dette mente Ap nærmest var umulig. Vi har vist – og vil fortsette å vise at det er mulig med nye ideer og bedre løsninger. Økt skatt er ikke Norges vei ut av krisen – uansett hvem som får regningen.

Kommentarer til denne saken