Gå til sidens hovedinnhold

En lang og mørk valgnatt er over

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Og MDG har tredoblet stortingsgruppa si etter et historisk godt resultat! Gruppa vil nå bestå av Une Bastholm, Lan Marie Berg og Rasmus Hansson. Flotte, erfarne og grønne folk. De vil fremme politikk for å få ned utslipp, stimulere nye grønne næringer, fremme naturvern, gode samferdselsløsninger, by- og bygdeutvikling for mennesker og miljø.

Valgresultatet for MDG landet på bare 5240 stemmer på landsbasis unna sperregrensa, og med prognoser fra 3,7-4,4 gjennom kvelden viser det hvor små marginer en sånn valgthriller innebærer.

Veien videre nå blir å evaluere grundig hva som har skjedd. For det er lov å være skuffet. Først og fremst er jeg selv skuffet på naturen og klimaets vegne. Uten et klart miljøfokus som grunnlag for hele driften av Norge, Europa og verden så skjer ikke de endringene som må til for at vi skal unngå en varslet krise for verdenssamfunnet. For så stort og viktig er det vi står ovenfor.

MDG som enkeltparti er i og for seg ikke viktig i denne saken, men vi er et verktøy og en klar stemme for de endringene som må til. Om andre partier påtar seg å gjøre jobben vel så godt, er det greit for meg, men det ser jeg dessverre ikke tegn til nå. De andre partiene har tatt med seg mye grønn retorikk denne valgkampen, men det gjenstår å se om det følger handling bak.

Når Ap snakker om at deres politikk skal være «innafor jordas tålegrense» og at klima og miljø skal være førende for øvrig politikk, ja da skal vi minne dem på det ved alle korsveier. Vi mener de bommer allerede fra startstreken når de ikke vil si at de vil slutte å lete etter mer olje, for allerede der er vi langt over «jordas tålegrense». Vi skal utfordre SV hele veien så de leverer på sine gode ambisjoner og ikke forhandler det bort med de to nye «storebrødrene». Og ikke minst skal vi fortsette å utfordre Sp på hvordan de skal nå Parismålet og kutt på 55% i utslipp, når de har så få konkrete forslag, og de samtidig stoppe forbruk av naturressurser som ødelegger biologisk mangfold.

Vår viktigste jobb nå, både med den rekordstore (!) Stortingsgruppa, og gjennom alle våre utmerkede folkevalgte rundt om i landet, er å fortsette å utvikle nødvendig endringsfremmende politikk. I tillegg skal vi være den tøffeste vaktbikkja for å holde de andre partiene ansvarlige for sine valgløfter for mennesker og miljø.

Vi skal glede oss over 3000 nye medlemmer siden FN-rapporten om klimaet kom. Da har vi altså økt fra 9000-12000 medlemmer i Norge på en mnd! Vi gleder oss til å bli kjent med dem, og til å se hvilke ressurser de vil bidra med.

Jeg er stolt og glad over å være del av dette partiet som stiller opp for våre barns fremtid, andre mennesker her og nå, og dyr og natur, gjennom utrettelig arbeid og innsats med nødvendig politikk for fremtidens løsninger. Takk for en hyggelig, morsom, inspirerende, slitsom og helt nødvendig valgkamp, og gratulerer og lykke til til det nye styringsflertallet!

Kommentarer til denne saken