– I går syklet jeg 74 kilometer, forteller Terry engasjert, som kom flyende inn til Oslo fra New Zealand for noen dager siden, før han nå har nådd Moss på to hjul.

Moss Avis finner den eneglske sykkelturisten sittende på en benk i Moss sentrum, der han planlegger hvordan han skal tilbringe ettermiddagen i byen, før turen går videre til Gøteborg. Samtalen med Terry er oversatt av journalisten fra engelsk.

– Planen var å sykle til Halden og ta toget derfra, men nå har jeg bestemt meg for å reise rett fra Moss, forklarer briten, og viser frem en liste over skandinaviske stedsnavn han gjerne vil gjøre et stopp i på veien til Nederland.

– Men bortsett fra det, har jeg ikke planlagt noen ting. Ingen hoteller eller ferjer er bestilt, gliser 76-åringen, og legger til at når han har vært på lignende turer tidligere, har han følt seg styrt av timeplaner og forhåndsbestillinger.

– Denne gangen tar jeg ting helt som de kommer, forteller pensjonisten, og legger den tynne reiseoversikten tilbake i en av de mange sideveskene på sykkelen.

Jobbet over hele verden

Terry emigrerte til New Zealand fra England i 1985, og har siden jobbet som maskiningeniør i en rekke prosjekter verden over.

– Da jeg var 67 år overtalte kona mi meg til å endelig pensjonere meg - men så fikk jeg et siste ingeniøroppdrag i Georgia som jeg ikke kunne si nei til, forteller den blide briten etter et langt arbeidsliv hvor han har vært stasjonert i flere land i Afrika, Midtøsten og Europa.

Fire år senere pensjonerte omsider Terry seg, og nå har han endelig mer tid til å bruke på to av sine største hobbyer: sykling og reising.

– Jeg har planlagt å gjøre denne turen to år, forklarer Terry, og viser til pandemien som hovedårsak til at han ikke har fått begitt seg ut på den lange sykkelferden tidligere.

Godt fornøyd med Moss

– Moss er en nydelig liten by - men ganske dyr! Noen ting er nesten dobbelt så dyre som i New Zealand, påstår pensjonisten, men legger til at han likevel ser mange sosiale og geografiske likheter mellom det norske og det new zealandske samfunnet.

– Jeg har reist over hele verden, og er det én ting jeg har lagt merke til, så er det at folk ikke setter nok pris på det de allerede har. Derfor må man ut å reise, mener den verdensvante 76-åringen.

Etter at han har nådd Gøteborg, går turen videre til Danmark, før syklisten håper på å være i Nederland mot slutten av juli.

– Jeg tar hver dag som den kommer, avslutter Terry, før han triller sykkelen over til Bylab på Kommunetorget for å høre mer om hva Moss har å by på for en pensjonert, engelsk sykkelturist.