– Her om dagen spurte en forelder om han kunne betale ekstra kostpenger for å spise brød med oss, sier Maria Aas og smiler.

Aas jobber i Espira Jeløys avdeling ved Reier, Søly barnehage, og forbereder dagens lunsj: laks, pasta og brokkoli. Barnas frokost var hjemmebakt brød, en oppskrift som foreldre stadig spør om, ifølge Aas. Kanskje ikke så rart når det alltid lukter nystekt brød når barna leveres.

I flere år har kosthold og ernæring vært ett av deres satsingsområder, og det får den private barnehagen uttelling for. Søly er nemlig de eneste i mossedistriktet som får toppscore av foreldre på mattilbudet.

**Se oversikt for hele mossedistriktet lenger ned i saken**

Les også

Mye har endret seg fra May-Iren (41) fikk barn nummer én til fem: – Ble som å starte på nytt

Nøkkelen til suksess

Generelt gjør lokale barnehager det godt i den årlige foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet, men noen skiller seg ut. Som tidligere omtalt, fikk tre mossebarnehager og én i Våler en total tilfredshet på fem.

LES OGSÅ: FORELDRE I MOSSEDISTRIKTET HAR TALT: DISSE BARNEHAGENE ER BEST

Videre viser svar på spørsmålet «Hvor fornøyd eller misfornøyd er du med barnehagens mattilbud» fra seneste undersøkelse at Søly ikke bare skiller seg ut lokalt, men er én av ni barnehager i Vikens 51 kommuner som har fått fem av fem. Gjennomsnittet i landet ellers er 3,9, og det samme gjelder i fylkeskommunen. I Moss er scoren i snitt 4,1, i Råde og Våler er det 4, mens det i Vestby er 3,9.

(Saken fortsetter under bildet)

– Hva er hemmeligheten?

– Jeg tror det er målrettet arbeid over tid. Det er ikke en morsom hemmelig sånn sett, svarer barnehagestyrer Ronny Mikkelsen smilende og fortsetter:

– Vi har jobbet godt med det, og var ernæringsbarnehage før Espira-barnehage. Vi har tenkt at dette er viktig i så mange år og jeg tror det er det som gjør at foreldre opplever mattilbudet vårt som godt.

– Større fokus i alle barnehager

Barnehagestyreren forklarer at i tillegg til å ha ernæring som ett satsingsområde, har de vært en såkalt fullkostbarnehage – det å servere alle måltider – i flere år.

– Vi var tidlig ute og det har gjort at vi har kunnet jobbe målrettet med kosthold. Det har blitt en del av oss å være gode på mat, sier han og legger til at mange barnehager lokalt er gode på det samme.

Et av hovedfunnene i foreldreundersøkelsen, ifølge Utdanningsdirektoratet, er at andelen som er fornøyde med mattilbudet i landet har økt fra 62 prosent i 2020 til 76 prosent i 2021. Denne økningen tror Mikkelsen henger sammen med rammeplanen og at det dermed har blitt et generelt større fokus i alle barnehager.

– Er det generelt mer fokus på kosthold og et større ønske blant foreldre at barna har et bra mattilbud?

– Ja, det tror jeg og det er viktig å gjøre en god innsats på det. Vi serverer all mat til alle – om det er vegansk kost, halal eller allergier, og er det noe som skal tilpasses gjør vi det så alle får et fullverdig måltid.

– Plutselig var det «krangel» om brokkolien

I løpet av en uke består lunsjen av fisk to ganger i uken, karbonade med potet og gulrøtter, hjemmelaget tomatsuppe og vegetarpizza. Frokost og mellommåltider er hovedsakelig brød med variert pålegg.

For de ansatte i barnehagen er det viktig med en variert og næringsrik meny, men at de samme måltidene er i en periode. Aas og Mikkelsen forklarer det er for at barna skal bli kjent med maten og smakene.

(Saken fortsetter under bildet)

– Man må ha tålmodighet og gi de tid til å prøve noe nytt. Selv om ikke alt er alles favoritt, handler det om å snakke opp maten. Vi hadde en gruppe et år hvor ingen likte brokkoli. Hvis én ikke liker det, så liker ingen det, men vi jobbet med det. Plutselig var det «krangel» om brokkolien og alle ville ha, sier Aas og ler.

Hun forklarer det er fokus på trivsel rundt bordet og å tørre å smake. Det betyr ikke at man må spise opp, men alltid smake litt. De voksne spiser sammen med barna og det samme, i tillegg brukes det god tid på måltidene.

– For å ha fornøyde og lekende barn trenger man påfyll. Vi jobber nøye med det, setter sammen gode menyer og at rettene vi serverer har alle næringsstoffer, sier Mikkelsen.

Dette mener lokale foreldre om mattilbudet

Se resultatene over barnehager i Våler, Vestby, Moss og Råde fra foreldreundersøkelsen 2018 til 2021. Det er flere sider i oversikten og er rangert etter siste resultat fra høy til lav. Fem er best score:

Noen barnehager deltar ikke i undersøkelsen hvert år. Derfor står det «ikke resultater» enkelte steder i oversikten.

I tillegg påvirkes resultatene av hvor mange foreldre i de ulike barnehagene som faktisk har besvart spørsmålet «hvor fornøyd eller misfornøyd er du med barnehagens mattilbud».

Det skal merkes at under deler av pandemien har mattilbudet vært annerledes flere steder, som følge av smittevern, og dette kan også ha påvirket resultatet.

Les også

SE STOR BARNEHAGE-OVERSIKT: Her lages blant annet vegansk bålmat: – Kanskje lettere å takke nei til grønnsaker hjemme