Tall fra Østfoldforskning viser at det hvert år kastes minst 350.000 tonn mat i Norge, og halvparten av det kartlagte matsvinnet skjer i private husholdninger. Det innebærer at hver innbygger hvert år kvitter seg med flere titalls kilo mat som kunne vært brukt til å mette mager.

– Matproduksjon er ressurskrevende

I organisasjonen Too Good to Go, som står bak appen med samme navn, jobber man for å redusere matsvinn og informere om hva matsvinn betyr for miljøet. Hanne Johansen fra Fredrikstad er matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good to Go, og hun forteller at det er mange grunner til at reduksjon av matsvinn er god start for deg som vil leve litt grønnere.

– Matproduksjon er ressurskrevende, så det å kaste så mye mat er ikke annet enn sløsing, sier hun.

– Det er sløsing av ressurser som jordbruksarealer, vann og arbeidskraft. Det innebærer også unødvendig produksjon og bruk av emballasje og transport når maten ikke spises opp, og matsvinn er stor og unødvendig kilde til klimagassutslipp, legger hun til.

Kommunen skal redusere

Fredrikstad kommune er en av kommunene i Norge som har satt seg store mål om å redusere matsvinnet de neste årene. I 2017 ble «Strategi for mat og miljø» vedtatt i bystyret. Der er et av målene å redusere matsvinnet i kommunen med 50 prosent innen 2030. Delmålene er å redusere svinnet med 15 prosent innen 2020 og 30 prosent innen 2025.

– Det er ikke så mye som skal til for å redusere sitt matsvinn, sier Hanne Johansen.

– I mange tilfeller hjelper det mye bare å ha et i bakhodet, og være obs på at det er et problem, legger hun til.

På Gressvik sykehjem ble matsvinnet redusert med 25 prosent på et år etter at prosjektet «Forebygging av matsvinn i serverings-sektoren» ble satt i gang.

Gode tips

For å redusere svinnet har Too Good to Go kommet opp med noen enkle tips man kan ta med seg, og oppfordrer alle til å tenke over hva man kaster i matavfallet.

– Ved å ikke kjøpe inn mer mat enn du klarer å spise, oppbevare både råvarer og rester riktig, bruke sansene når mat har gått ut på dato, heller forsyne deg to ganger enn å legge for mye på tallerkenen, prioritere å spise restematen, være kreativ med råvarer som trengs å spises og å fryse ned det du ikke klarer å spise opp kan du enkelt forhindre matsvinn hjemme, sier Johansen.

Økonomisk fordel

Dersom du bestemmer deg for å redusere matsvinnet i 2019 er det ikke bare miljøet som nyter godt av det. For den enkelte kan det også ha stor økonomisk betydning.

– Det er klart det er billigere å spise opp maten man kjøper enn det er å kaste den, sier Johansen.

– Det man ikke spiser til middag kan bli en «gratis» lunsj dagen etter, og frukten som begynner å bli gammel kan fryses og bli en smoothie senere. Restemiddager er også bra for lommeboka, legger hun til.

Billigere mat

For å redusere svinnet i matbransjen har flere kafeer og restauranter meldt seg på appen Too Good to Go, og som Moss Avis tidligere har omtalt har reponsen vært god. Råde Bakeri var blant de første som kastet seg på kampen mot matsvinnet.

Siden den gang har flere kastet seg på, og gjennom appen kan du nå få billigere mat hos blant andre Råde Bakeri Mosseporten Jordbærpikene Mosseporten Samverket Råde Bakeri Amfi Moss Onkel Blå Narvesen Moss Jernbanestasjon Malakoff VGS kantine Råde Bakeri Rydde Storsenter Shell Rygge Bilistsenter Circle K Storebaug Shell/7-Eleven Rygge