Erna må erklære klimakrise

Av
DEL

LESERBREV FNs generalsekretær Antonio Guterres var klar da han sa at verdens ledere må erklære krise og unntakstilstand i sine land da han la frem status for Parisavtalen etter 5 år. Han sa også at ingen land er i nærheten av å love nok reduksjoner i klimagassutslipp. Norge er blant de land som ikke en gang har erklært klimakrise. Da frykter jeg at vår statsminister heller ikke har erkjent alvoret i utfordringene.

Da har vi dessverre to - tre partier i Norge som alle kjemper om å få statsministerposten etter neste valg, hvor ingen av dem setter klima- eller naturkrisen øverst på dagsorden. Snarere tvert i mot, så har de det felles at de vil de lete etter mer olje, bygge mer motorvei og bremse overgangen fra fossilbil til elbil. Alle tre har noen gode punkt om klima og miljø i sine program, men det er ikke i nærheten av å oppfylle våre løfter i Paris-avtalen. Vi styrer mot en dobbelt så høy temperaturstigning som det vi alle håpet da avtalen ble inngått. (Fra 1,5 grader - 3,1 grader).

Nå er det 10 år til 2030 og Norge bruker akkurat nå store summer til korona-krisetiltak til næringslivet med over 100 mrd til støtte til investeringsstøtte i fossilnæringa og et konkurstruet flyselskap som Norwegian, men bare 3 mrd til satsing på næringsutvikling innen fornybar energi. Erna bruker altså ikke denne kortsiktige krisen med korona til å bidra positivt til vår tids største krise.

Er det rart at Norge nå raser nedover på FNs liste over «verdens beste land å bo i»? Nå har de inkludert miljøbelastningen landet gir i beregningen. Da er vi slett ikke gode nok lenger dessverre.

MDG vil fortsette å mase om dette til alle folkevalgte i Norge, og påvirke alle velgere som skal velge riktige folkevalgte. Det er nå vi bestemmer fremtiden vår! Hvis ikke nå, når?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken