Gå til sidens hovedinnhold

Et bidrag i kampen mot rasisme

DEBATT

Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap), Viken fylkeskommune

Denne uka er det fylkesting i Viken. Vi har foreslått at Viken skal erklæres som rasismefri sone. Kritikerne kaller dette symbolpolitikk. Jeg mener det er å ta ansvar og lede an i kampen for et fritt og rettferdig samfunn, der navnet ditt eller hudfargen din ikke bestemmer hvilke muligheter du har i livet. Rasisme finnes, og den kommer til uttrykk på ulike måter i ulike sammenhenger. Derfor er det å bekjempe rasisme alles ansvar. Det betyr også at det fort blir ingens ansvar. Derfor vil vi prøve å bidra litt i et stort og viktig spørsmål som betyr mye i mange menneskers liv.

Mange blir skremt av debatten om rasisme. «Jeg er jo ikke rasist» sier vi gjerne, men legger vekk jobbsøknaden fra hun med det alt for lange og kompliserte etternavnet. «Jeg er jo ikke rasist» tenker vi, og holder hardere om veska når han som er mørk i huden kommer på bussen. Rasisme handler også om ubevisste fordommer og forestillinger vi som mennesker har om andre og hverandre.

Artisten Hkeem setter ord på det i låta Ghettoparasitt.

En dame, hun får hjertesjokk

Vi kommer inn på bussen, hun skal av på neste stopp

Slapp av, vi ska'kke gjøre noen ting

Jeg og gutta mine skal bare ta en tur ned til byen

Jeg blir overhørt, fremmed I mitt eget land, blir ikke engang hørt

Det er rasisme. Den kommer i mange ulike situasjoner og viser seg på ulike måter. At rasisme er komplekst og omfattende gjør at noen sier at det er ingens ansvar. Jeg mener den kompleksiteten gjør at å bekjempe rasisme er alles ansvar.

Når du reiser med buss, er det ofte fylkeskommunens busser du reiser med. Bussen kan virke banalt og uviktig sted i kampen mot rasisme, men det er gjerne her, på et sted hvor mennesker som ikke kjenner hverandre, at fordommene får utløp. Vi har sett filmene fra busser, t-baner og holdeplasser der noen kommer med rasistiske bemerkninger, og av og til også med slag og spark. Rosa Parks satte seg på en buss i 1955 og nektet å flytte seg for en hvit mann som mente hun som farget skulle oppgi sitt sete. Bussen er relevant i kampen mot rasisme, både som et symbolsk sted og rent praktisk og faktisk.

Derfor har vi som eier av kollektivselskapene nå med i leveranseavtalene at vi skal jobbe aktivt mot rasisme. Jeg vil for eksempel at det skal være mulig å varsle om rasistiske hendelser på kollektivtrafikken, slik at vi både avdekker hva som skjer og kan finne tiltak for å motvirke at det skjer igjen.

I mars skal vi sette i gang arbeidet. Jeg vil invitere inn unge og eldre, arbeidssøkere og sjefer, trenere og lærere, og alle som kunne tenke seg å være med å forme arbeidet med Viken som antirasistisk sone. Vi vil jobbe bredt ut mot alle deler av Viken, og vi skal jobbe konkret i vår egen organisasjon med å kartlegge rasisme i alle fylkeskommunens virksomheter. Det vi finner skal møtes med tiltak og handling.

Hvem du er barn av betyr dessverre fortsatt mye for dine muligheter til å lykkes i Norge. Har du et navn som ikke er typisk norsk kommer du kanskje aldri så langt som til å kunne imponere på jobbintervju. Det er stor forskjell på hvor godt vi gjør det på skolen, avhengig av hvor mye hjelp vi får til lekser hjemme. Og slik fortsetter lista. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Jeg håper flere vil bidra i kampen mot rasisme.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.