– En solid skuffelse, sier Mads Østberg etter Rally Sweden.

Mads Østberg tapte hele 5 minutter og 37 sekunder da han kjørte ut i en snøfonn på første etappe av Rally Swedens siste dag. Håpet om pallen er dermed knust for Østberg som lå på 4. plass da det gjensto 3 etapper av rallyet. Det endte med en 10. plass.

– Vi kom hit for å være med å fighte om seieren, og så ender vi på 10. At det gikk så dårlig skyldes en avkjøring på dagens første prøve, hvor vi tapte hele 5 minutter og 37 sekunder til vinneren. Men avkjøringen kom ikke av seg selv, for å si det sånn. Vi hadde økende problemer med giringen på bilen gjennom helgen, og dette har gitt store utfordringer, sier Østberg og forklarer:

– Vi girer med paddle shift, hvor jeg trekker paddlen til meg når jeg girer opp, og fra meg når jeg girer ned. Så det er ikke mulig å gjøre feil for egen del. Men girsystemet her levd sitt eget liv, giret sent når jeg girer opp, og hoppet over gir når jeg girer ned. Ikke hele tiden, men i tide og utide. Tenk selv hva som skjer når vi kommer fullt på 6. gir, skal gire ned til 5. før svingen og bilen går rett i 4. Det begynte allerede fredag, og blitt verre gjennom løpet, selv om teamet har skiftet del etter del, og til slutt hele girkassa uten at det hjalp.

Østberg kom til Rally Sweden med nyutviklet 2015-bil, og både han og teamet hadde store forventninger. Teamet er fornøyd med tempoet, men girsystemet er foreløpig ikke godt nok.

– Det var et plaster på såret at det ble 3. plass og et bonuspoeng på powerstage, sier Østberg, som ikke henger med geipen lenge.

Nå er det fullt fokus mot Rally Mexico.

Skuffet over sølvet

Eyvind Brynildsen holdt imidlertid stand og sikret 2. plassen i WRC2. Han endte 32,6 sekunder bak finske Jari Ketomaa etter den siste etappen i rallyet. Han kjørte jevnt med finnen over flere etapper, men forspranget var litt for stort. I konkurranse med alle WRC-førerne tok Brynildsen en solid 15. plass.

– Jeg er litt skuffet for jeg kom hit for å ta gullet. Men jeg håper at skuffelsen avtar litt utover uka, for alt i alt har det vært et bra løp for meg. Jeg har holdt et jevnt bra tempo og gjort mye bra, sier Brynildsen til Moss Avis etter at Rally Sweden er over.

– Det har aldri vært en så høy konkurranse i WRC2, flere førere fra WRC konkurrerer her, så sånn sett skal jeg være fornøyd, sier Brynildsen.

Ikke minst er det viktig overfor andre team.

– Fokuset mitt fremover nå er NM-rundene, men vi prøver å få til noen flere VM-runder. Nå stopper det på det økonomiske, men vi jobber hele tiden med det, sier han.

Uhell på lørdagen også

Lørdag startet også med et uhell for Mads Østberg. På den første etappen kjørte han inn til 19. plass, 46,5 sekunder bak etappevinneren Andreas Mikkelsen.

Østberg punkterte og fire 4 km senere skled skled han etter en sving, snurret og havnet inn i snøfonna.

- Med den punkteringen tapte vi 45 sek , og kampen om seieren røk der, fortalte Mads Østberg etter lørdagens etapper..

Eyvind Brynildsen kjørte fort på lørdag ov avanserte fra 3. til 2. plass gjennom dagen.

På SS16 snuste Østberg på bestetid da han kun var 1,7 sekunder bak 1. plass mens Eivind Brynhildsen kjørte inn 36 sekunder bak. Det var imidlertid så solid kjørt at han vant etappen i WRC2.

Etter lørdagens siste etappe lå Østberg 4. plass sammenlagt, 53,4 sekunder bak ledende Thierry Neuville.

- Med 45 sek opp til pallen, og kun tre prøver igjen av løpet, blir fokus i morgen kun på meg selv og egen kjøring, samt sette gode etappetider. Det er tett fight i toppen, og utfordrende forhold, så dette er ikke slutt før etter siste prøve, avslutter Mads.

Eyvind Brynildsen ligger på 2. plass sammenlagt i WRC2 etter lørdagens siste etappe, kun 30,6 sekunder bak teten. I konkurranse med WRC-klassen ligger han på 14. plass.

– Jeg prøvde mitt beste på SS18, men dekkene var litt for slitt til å sette en god tid. Fortsatt på 2. plass sammenlagt i WRC2! skrev Brynildsen på sin Twitterkonto etter etappen.

Les flere sportsnyheter fra mossedistriktet her.

Dramatisk

På den åttende etappen i Rally Sweden kunne det gått galt for Østberg, hadde han ikke fulgt så godt med:

– Vi var inne på en «fullfart-strekke» hvor vi plutselig hadde en publikummer foran oss i løypa, forteller Østberg.

– Vedkommende flyttet seg ikke, og all fokus ble flyttet fra å kjøre fort, til å unngå en påkjørsel. Jeg bommet på bremsepunktet og traff en snøfonn som vi tapte rund 10-11 sek på, sier han.

Det satte en støkk i Våler-føreren.

– Den neste etappen bar nok preg av hendelsen på SS8, og jeg kjørte feigt hele den etappen. På SS 10, tilbake på travbanen i Torsby, var imidlertid hodet mitt «resatt» og vi fikk en god avslutning på dagen. Vi slo nok en Volkswagen i duell, Andreas Mikkelsen denne gangen, sier Østberg.

Men Østberg har på ingen måte gitt opp håpet på en bedre plassering i Sverige.

– Jeg har igjen favorittprøvene mine i Rally Sweden, og er klar for å fortsette kampen om seieren, sier Våler-gutten.

Tidligere i rallyet

Rally Sweden startet torsdag kveld og begynte for fullt fredag med hele ni etapper.

Torsdag kveld kjørte Østberg inn til 2. beste tid og har holdt seg i toppen hele veien:

På SS2 kjørte han inn til 4. plass, SS3 inn til 3. plass, SS4 inn til 4. plass, SS5 inn til 3. plass, SS6 inn til 7. plass, SS7 inn til 2. plass, SS8 inn til 9. plass og SS9 inn til 8. plass.

Klokken 19:00 kjøres fredagens siste etappe i Karlstad og før denne etappen ligger Østberg på en 3. plass totalt. Andreas Mikkelsen leder rallyet og Østberg ligger 20,6 sekunder bak han. Det er under ett sekund opp til 2. plassen, som er Thierry Neuville.

Fram til SS8 var det Sebastien Ogier som ledet rallyet med Jari Matti Latvala rett bak seg. Men på SS8 kjørte begge ut. Ogier satt seg fast i en snøfonn og kom seg ikke ut. Latvala kjørte ut omtrent på samme sted og mistet 8 minutter og 30 sekunder før han måtte få hjelp til å komme seg ut av fonna.

 

Eyvind Brynildsen lå lenge på 4. plass i sin klasse, men har i løpet av de siste etappene kjørte seg opp til en 2. plass:

På SS1 kjørte han inn til 5. plass, på SS2 inn til 2. plass, på SS3 inn til 3. plass, på SS4 inn til 4. plass, på SS5 inn til 7. plass, på SS6 inn til 5. plass, på SS7 inn til 3. plass, SS8 inn til 7. plass og SS9 inn til 5. plass.

Dermed lå Brynildsen på 2. plass før fredagens siste etappe. Den derimot, gikk noe dårligere. Brynildsen kjørte inn til 10. beste tid og havnet dermed 2. plasser ned på totaloversikten - 4. plass.

Østberg kjørte inn til 2. beste tid, kun 0,2 sekunder bak Ogier som tok etappeseieren. Dermed beholdt Østberg 3. plassen totalt og ligger 19,4 sekunder bak Mikkelsen. På 2. plass ligger Neuville nå bare 0,3 sekunder foran Østberg.

Lørdag skal det kjøres åtte fartsetapper før rallyet avsluttes med tre etapper på søndag.