Falske nyheter

Falske nyheter. Har du tenkt på hva det er? Hvordan vet du hva som er falskt og hva som er sant? Dette er gode spørsmål, men nesten ingen tar ikke nok initiativ når det handler om falske nyheter. I dag er hjernen vår fylt med nyheter. Alle har lett tilgang til nyheter, men hvordan skiller man mellom god og dårlig journalistikk? Hvordan skal man kunne stole på det man leser? Det skal vi nå forklare.

La oss starte med; hva er falske nyheter? Det ligger mye i navnet. Det er nyheter som ikke er riktige. Det kan du godt kalle det en løgn. Det er flere typer falske nyheter. En av de typene er når folk publiserer nyheter som er falskt ved uhell eller at man har tolket det feil. En annen måte er når folk publiserer falske nyheter med informasjon som de vet er feil. De kan jo enten gjøre det for penger eller for deres egen nytte. Til og med for politiske overbevisninger sånn at folket skal høre på sin side av saken og ikke andres. For et eksempel så har vi Donald Trump som er beskyldt for å spre falske nyheter.

Hvordan skal man være sikker på hva som er sant og hva som er falskt? Aller først så kan man starte med å lese artikkelen og være kritisk. Du kan stille deg selv spørsmålet, er dette troverdig er det for utrolig til å være sant? Nå som du har stilt deg disse spørsmålene så kan du finne ut av hvem som er avsender av artikkelen og hvem som har tatt bildene. Hvis avsenderen ser mystisk ut og bilde ikke ser ekte ut så kan du begynne å tvile om denne artikkelen er sann. Du kan sjekke artikkelen på Google Safe Browsing, Virus Total, og ionos. Disse er alle gode nettsider du kan bruke for å faktasjekke artikkelen din.

Hva er deepfake? Deepfake er brukt til å lage falske nyheter av bilder, videoer, og lyder. Det kan for eksempel være at man tar en annen person sitt fjes oppå det ekte. Det er det vi kaller deepfake. Deepfake kan se veldig ekte ut. Det kan se så ekte ut at folk publiserer det i store aviser. Deepfake kan også bli brukt til å manipulere folk der utvalget kan bli veldig dramatisk. Denne linken er en deepfake video med Vladimir Putin og Joe Biden som synger.

Spredning av falske nyheter har vært et stort problem, men hva er konsekvensene? Falske nyheter blir ofte laget for å holde folk på deres side, og for å få folk til å tro hva de mener. Å dele falske nyheter har konsekvenser. Tidligere har vi intervjuet Pål Enghaug, redaktør og regissør fra Moss Avis han sa at : «Det har vært folk som har prøvd å lage Mofs Avis til å bli en nettside for å lure folk», fortsetter han, «enten de skulle spre falske nyheter eller ikke, dette er feil!" Etter å ha gjennomgått dette, er det viktig å vite at spredning av falske nyheter kan føre til krangel. Selvfølgelig deler vi alle feilinformasjon, men konsekvensene kan variere. Å spre falske nyheter til vennene dine kan føre til krangel, men å legge det ut på nytt på sosiale medier kan føre til at du blir utestengt eller får folk til å tro at det du sier er riktig.

Falske nyheter kan være så farlig at det kan til slutt starte en Krig! Ja, du leste det riktig. Krig. Falske nyheter kan for eksempel være: Presidenten av USA får en alarm av en stadion at Nord-Korea har send nukleære raketter til USA. Da sender Presidenten av USA nukleære raketter til Nord-Korea, men Nord-Korea har ikke sendt noe så lederen i Nord-Korea sender nukleære raketter tilbake fordi han/hun tror at USA prøver å starte krig mot dem! Sånn kan krig starte og det er bare et eksempel!

Nå som dere har lært en del om falske nyheter så vet dere hva dere skal gjøre til neste gang du opplever falske nyheter. Du vet også hva deepfake er og hvordan man skal behandle det. Jeg håper du viste fra før av at man skal aldri dele falske nyheter, men nå vet du vært fall at konsekvensene kan være farlige og det kan ødelegge ryktet ditt som en venn, journalist, president osv.

Laget av:

Felicia Madelen Thomassen skoleelev fra CIS Moss

Erle Merete Gjerde Bjørnstad skoleelev fra CIS Moss

Adrian Dahal skoleelev fra CIS Moss

Edited av:

Stig Øystein Schmidt