– Sønnen vår er som alle andre unger, det bare går litt saktere og han trenger litt lengre tid, og han får til de tingene han bestemmer seg for. Vi er i en luksussituasjon med få utfordringer, og da er det lett å være positiv, sier to fornøyde foreldre.

John og Anne Katrine Reiersølmoen i Larkollen har feiret 21. mars siden sønnen Alvin (13) ble født. De siste årene har de feiret med Ups & Downs Østfold, en forening for familier som har familiemedlemmer med Downs syndrom.

Tirsdag ettermiddag ble også lillesøsteren Dina (11) med på trampolinehoppingen på Svev i Sarpsborg.

Les også

Alvin (11) tilbragte kveldene hjemme, så fant foreldrene en hobby hvor alt klaffet: – Det aller viktigste er å se at han koser seg

En sosial gjeng

– Vi var rundt 90 mennesker på trampolineparken. Vi har hoppet, lekt, tullet og tøyset til vi ble skikkelig svette, sier pappaen John.

Da Moss Avis ankom huset til familien i Larkollen etter endt arrangement, var alle ikledd to forskjellige sokker, og med en god grunn:

– Markeringen handler om å øke bevisstheten for mangfoldet og vise det litt fram i samfunnet. Datoen er symbolsk – ikke valgt tilfeldig, fordi det å ha Downs syndrom betyr nemlig å ha tre kromosomer av typen 21, forklarer John.

Men familien har ikke bare markert dagen, de har feiret den. John og Anne Katrine forteller at det er mye å feire, og at 13 år gamle Alvin og andre med lik diagnose har mye verdifullt som ikke alle nødvendigvis er klar over.

– Når man får et barn med spesielle utfordringer, kjennes det ut som et slag der og da, men i senere tid viser det seg at det har vært en berikelse. Hvor mange foreldre har en sønn på 13 år som vil kose og være så nær? Hadde jeg visst det jeg vet nå da han ble født, hadde jeg blitt spart for mange bekymringer, legger pappaen til.


John og Anne Katrine benytter anledningen til å skryte av Moss for undervisningstilbudet Alvin og andre i lignende situasjoner har fått:

– Alvin trives på Jeløy skole, han har venner og han står opp hver morgen og gleder seg til å dra på skolen.

Avslutningsvis oppfordrer de andre foreldre i lignende familiesituasjon til å ta dag for dag, det er ifølge dem ingen grunn til å ta bekymringene på forskudd.