16–17 hunder og hundeeiere stimler sammen i Melløsparken til møtet med Moss Avis en flott sensommerkveld.

Vi får høre om gledene og verdiene ved å ha hund. Og om ønsket om en hundepark for byens mange hunder.

De frammøtte er blant de 131 medlemmene i Facebook-gruppen Myndetreff i Moss.

Hundesykdom og pandemi

– Gruppen startet i bakkant av hundesykdommen i Norge høsten 2019, der flere hunder ble syke og døde. Etter at sykdommen hadde herjet, inviterte jeg noen hjem til meg til Kolsrød nordøst i Mossemarka. Der fikk hundene «løpe tulling» på jordene, forteller Johanna Podhorny.

Hundesykdommen i 2019 ble avløst av koronapandemien vinteren og våren 2020.

– Vi hadde allerede etablert et lite nettverk, og det har vokst til å bli den store myndetreff-gruppen. Vi møtes jevnlig for å gå turer, bare når restriksjonene har vært på sitt strengeste har vi latt være, forteller Podhorny.

På det meste har de vært 21 hunder på felles tur i mossedistriktet. Det har stedvis skapt litt oppsikt.

I alt anslår Podhorny at 50–60 forskjellige hunder – ikke bare mynder – har hatt turglede med gruppen.

Verdifulle venner

Hundeeierne trekker fram den sosiale og psykologiske verdien hundene representerer for hundeeierne. Og verdien det gir både to- og firbeinte å treffe hverandre – ikke minst i koronaens tid, hvor det meste av sosialisering er blitt satt på vent.

– Vi mener også at Moss kommune, som bruker store ressurser på eksempelvis å legge til rette for fotball, sier eierne – og kikker bort mot aktiviteten på A/B-feltet på Melløs – kan bruke litt ressurser på å etablere en hundepark. For det er veldig mange hunder og hundeeiere i kommunen, sier entusiastene.

De minner også om Norsk Kennel Klubs skriv om at det er båndtvang i Norge fra 1. april til 20. august, og at hundene trenger å få strekke ut også i disse månedene.

– Vi ønsker en hundepark som er åpen for alle typer hunder. Men for våre hunder, myndene, med et velutviklet jaktinstinkt og en toppfart på 60 km/t, så er det ekstra viktig å få avlukkede arealer hvor de virkelig kan få løpe. Vi går masse tur med dem, hundeparken er ikke et «latmannsønske», men de trenger en hundepark slik at de slipper å alltid være i bånd, framholder myndefolket.

– Vellykket i Skien

Evy-Anni Evensen og Rune Drageset har tatt turen fra Halden med sine persiske og spanske mynder denne kvelden.

– Opprinnelig er vi fra Telemark. Og i Skien etablerte kommunen en hundepark i 1999, etter det ble innført helårs båndtvang i sentrale deler av kommunen. Den hundeparken fungerer veldig bra. Brukerne tar vare på parken i det daglige, mens kommunen kommer innom og tømmer søppel én gang i uken, forteller de.

De beretter om en hundepark i Fredrikstad som har for lave gjerder for kjappe, spreke og spretne mynder. Og om en hundepark i Halden hvor det er en lokal klubb som har hele ansvaret.

– I Moss ønsker vi oss en hundepark hvor kommunen har ansvaret, men hvor brukerne sørger for å holde det rent og pent. Det blir for mye ansvar og organisering å overlate dette til oss som hundeeiere og privatpersoner, framholder Johanna Podhorny.

Noe på gang ved Evje

Under høyspentlinja mellom Evje golfbane og Årefjorden er en potensielt strålende (!) hundeinnhegning under planlegging.

Ifølge søknaden til kommunen er ønsket å få «bygge et inngjerdet område som skal disponeres av Dyrebar Omsorg og Moss og Omegn JFF året rundt for trening av hunder til bruk innenfor dyreassisterte intervensjoner, jakt og friluftsliv og som arena for positive opplevelser for barn og ungdom spesielt og hundeeiere generelt.»

– Vi støtter initiativet der ute. Men Moss er en stor kommune, og vi ønsker også en sentralt plassert hundepark. Nesparken og Alby har vært nevnt tidligere. Men i Nesparken er det allerede mange brukergrupper. Og både ved, og til og fra, Alby og Jeløy er det allerede stor trafikk. Så hva med området her nordøst i Melløsparken? Eller et areal nede på Ørejordet? Eller hva med flatene på østsiden av E6 ved Åvangen, nord for Mosseporten? Foreslår Podhorny & co.

– Bør sende en søknad

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) ser behovet og er positiv til opprettelse av en hundepark i Moss som er åpen for alle slags hunder.

– Ønsket om en hundepark i Moss har vært oppe flere ganger opp gjennom årene. Og dette er det absolutt verdt å se på. Men kommunen trenger at gruppen Moss Avis har pratet med – eller andre entusiaster – sender en formell henvendelse. De må fortelle om ideen, og gjerne komme med tips om både plassering og driftsform. Det er en rekke ting som må på plass før en slik park kan bli en realitet, og en formell henvendelse er den beste måten for å starte en slik prosess, sier ordføreren.