Denne uken har Moss kommune satt i gang med graving av fortauet nederst i Torggata i sentrum i forbindelse med problemet med den underjordiske vannlekkasjen, som først ble oppdaget for nesten tre år siden.

Opprinnelig var planen at kommunen skulle grave opp for å ordne med lekkasjen i fjor, men det skjedde altså ikke.

Leter etter gammel ledning

Onsdag var arbeidere i full sving med å lete etter det gamle røret som er feilkoblet og ser ut til å være årsaken bak lekkasjen. En stor bit av fortauet i Torggata er sperret av og gravd opp.

– Vi leter etter en feilkobling på et. Det er snakk om en gammel ledning, som skal være koblet av og ikke være i bruk. Det ser ut til at det er en ledning som ikke har blitt koblet om på den nye ledningen som er lagt der. Så nå spyler vi og filmer for å se om vi finner opphavet til denne feilkoblingen og lekkasjen, forteller avdelingsleder for drift av vei, vann og avløp i Moss kommune, Beate Andersen.

Vanskelig

Ifølge avdelingslederen har det vist seg å være vanskelig å finne den gamle ledningen som er feilkoblet, og det tar derfor lengre tid enn først antatt.

– Hadde det vært enklere, skulle vi vært ferdig allerede, sier Andersen.

Men trafikanter i sentrum trenger ikke bekymre seg over at fremkommeligheten blir påvirket særlig lenge.

– Hvis ikke vi finner noe mer, så avslutter vi onsdag og fyller igjen på fortauet i Torggata. Så må vi heller vente til neste gang den gamle ledningen er i bruk, og vi kan se hvor det blir lekkasje og det da er feilkoblet, sier avdelingslederen.

Men skulle de rekke å finne den riktige ledningen, så vil det kunne bli mer graving i krysset om kort tid.

– Da må det graves opp der det er koblet feil og få koblet det riktig, men det er egentlig en privat affære, da det er en privat aktør som er involvert, sier Andersen.

– Ikke gått som planlagt

Torsdag kommer avdelingsleder Andersen med en oppdatering, hvor hun bekrefter at det ikke har gått helt som kommunen håpet og at feilen ikke fikses i denne omgang.

– Det har ikke gått helt som planlagt og vi oppdaget at det kan være flere feilkoblinger enn den ene ledningen vi trodde var feilkoblet. Så det er mer komplisert enn vi trodde i utgangspunktet.

Nå skal hullet kommunen har gravd opp på fortauet i Torggata fylles opp igjen.

– VI skal få fylt det opp før helgen så det blir mulig å gå der og sette opp en kum som blir stående der midlertidig, forteller Andersen.

Kommunen vil også gjøre en ny asfaltering med lapping av hullene i veibanen.