Gå til sidens hovedinnhold

Færre ønsker å oppfylle

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Forhandlingene i Moss skjedde lynraskt. Posisjoner og verv er fordelt. Torsdag kveld er det nye forhandlinger hvor de politiske ingrediensene skal tilsettes en felles politisk plattform. Vi tror det nye flertallet blir enige, men det er stor sannsynlighet for at det er flere av partiene som må godta at fagre valgløfter ikke blir oppfylt. Årsaken er så enkel som at budsjettet i Nye Moss blir stramt. Det er ikke mye å gå på. Eventuelle synergier og besparelser vil det ta lang tid før en ny storkommune ser i budsjettene.

Kristelig Folkeparti er overraskelsen i den nye posisjonen i Moss. En overgang til de rødgrønne fører nok til reaksjoner hos enkelte av partiets sympatisører. I Moss har KrF tradisjonelt vært et borgerlig parti. Med sitt ene mandat i det nye kommunestyret er det begrenset hva KrF kan ha fått ut av forhandlingene. Når det er sagt er det bedre å kunne være med i den innflytelsesrike gjengen, enn hos dem som nå skyves ut i de mer skyggefulle kroker. KrF hadde et mandat i Moss i forrige fireårsperiode også, men vi er sikre på at stemmen som er kommet inn nå, blir adskillig tydeligere. For de rødgrønne vennene, som strengt tatt ikke hadde hatt behov for KrF for å få flertall, ligger det nok mer langsiktige tanker bak. Dessuten skader det aldri å gjøre posisjonen så robust som overhode mulig.

Senterpartiet feide inn med fire mandater i Nye Moss og partiet har virkelig fått godt betalt. Tor Petter Ekroll kroner et godt valg med vervet som varaordfører. Han har selvfølgelig et godt poeng når han begrunner det med at han selv kommer fra Rygge. Politisk er imidlertid Ekroll et ubeskrevet blad. Hvordan han velger å definere rollen sin både som politiker og varaordfører blir spennende å se. Når partene i tillegg er enige om å forplikte seg til å prøve å komme frem til en politisk plattform og at de ikke skal forhandle med andre partier, så er nok dette i boks

Lynraskt må denne intensjonsavtalen kunne sies å ha kommet i havn. Og like lynraskt sluknet fyrverkeriet og dovnet sjampanjen som har fulgt Ny Kurs siden valgnatten. For ikke bare mistet de ett mandat til Rødt på overtid, de ble også skjøvet ut i skyggen de neste fire årene. Når det er sagt; Ny Kurs gjorde et svært godt valg. Partiet understreket selv på valgnatten at de ikke hadde noe imot å være i opposisjon, men innerst inn levde det nok et håp. Et håp om å få mer ut av et svært godt valgresultat, enn å være i opposisjon til et robust flertall.

Lynraskt må denne intensjonsavtalen sies å ha kommet i havn

Kommentarer til denne saken