2018 er Musikkorpsenes år, kunngjorde kulturminister Linda Hofstad Helleland i november, og satte samtidig av 5 millioner kroner til Norges Musikkorps Forbunds 100-årsjubileum.

Men korpsmusikken er eldre. Lokalt rundet Moss Skolemusikkorps, som er Østfold eldste musikkorps og på hovedbildet i denne saken, 107 år i uka før jul. Dessuten runder Forsvarets musikk 200 år neste år.

Sistnevnte inkluderer Marinemusikken i Horten, med folk fra mossedistriktet både i ledelsen og blant musikerne.

Se Moss Avis' samling av arkivbilder fra korpslivet i mossedistriktet her (del 1)

Stor bredde og aktivitet i mossedistriktet

Som den ene av faktaboksene i bunnen av saken viser, har vi 22 aktive korps i Moss Avis' nedslagsfelt. Skolekorps, voksenkorps og veterankorps.

For mange av dem som spiller i skolekorps, pusser messingen eller trommer seg sammen til et comeback i musikken senere i livet. Vel vitende om at de kommer til sine egne; til god musikk, mestringsfølelse og et godt miljø. Samtidig som de bidrar til hele folkets munterhet, og da spesielt på 17. mai.

Sesongavslutning i Ryggemusikken

Den nest siste tirsdagen før jul er det derimot ikke musikk, men «bingo!», som klinger i ørene når Moss Avis besøker ett av våre korps, RyggeMusikken.

Små og store koser seg med grøt, vafler og bingo på den tradisjonsrike julebingoen.

RyggeMusikken velger å holde en høy sosial profil og er opptatt av å skape samhold og vennskap innad i korpset. Dette gjøres blant annet med turer, seminarer med overnatting og pizzakvelder, heter det på korpsets hjemmeside. Ikke er det mye dugnad, heller.

– Vi ble 20 år i år og feiret det med jubileumskonsert i høst og énukes tur til Scarborough i England i sommer, forteller leder Staale Granli.

«Bingo!»

Han leder et korps med 34 betalende medlemmer.

Foreningen har hovedkorps, juniorkorps og aspirantgruppe for musikanter. De har hoveddrill og juniordrill, og i fjor høst begynte de også med to partier med musikklek, ett for barn som går det siste år i barnehagen og ett for 1.- og 2.-klassinger.

Alle gruppene og mange av foreldrene er representert. Lufta er varm og stemningen god med spøkefulle kommentarer på kryss og tvers mellom «bingo!»-ropene når unge Sebastian Gaborek Nordli triller ut kuler og Granli høyt og tydelig leser opp tallene.

Etter to omganger har de fleste fått flere premier.

Og trolig er det mange som allerede gleder seg til sesongstarten tirsdag 9. januar – i selveste Musikkorpsenes år.

I RyggeMusikken hele livet

Én som helt sikkert gleder seg, er Trond Gundersen, som ble 50 år 29. desember.

– Her på Halmstad har jeg vært på korpsøvelse hver eneste tirsdag i 44 år, bortsett fra i noen år med studier, smiler Trond.

Norges Musikkorps Forbund (NMF) blir 100 år neste år. Trond har vært i musikken så å si hele sitt eget liv, og halve NMFs.

På vei inn i Musikkorpsenes år 2018 spør vi korpsdirigenten og trommeslageren:

– Hva er det med korpsmusikk?

Svaret kommer, men først litt mer intro om Trond:

Fra trommer til taktpinne

Mor og far og bror og søster var allerede aktive i Rygge Pike- og Guttekorps da vesle Trond på seks og et halvt år begynte som aspirant på baryton. Etter 4–5 år byttet han til taktfaste trommer, muligens et steg på vei mot å gripe taktpinnen.

Tidlig på 1990-tallet ble han dirigent i korpset, som i 1997 slo seg sammen med Ekholt Skolekorps til RyggeMusikken.

– Trond har vært dirigent her i over 20 år fordi han er fantastisk flink med barn og, ikke minst, ungdom. Det holder ham sikkert ung selv, også, sier leder Staale Granli i RyggeMusikken, og fortsetter:

– Trond er inspirerende. Han skaper spilleglede, humør og samhold på den kulturelle dannelsesreisen det er å spille i skolekorps gjennom oppveksten.

Mye mer enn musikk

Nå dirigerer Trond RyggeMusikken tirsdager og Svinndal Skolekorps onsdager, ved siden av å være slagverklærer i kulturskolen og utøvende musiker.

Og med en slik bakgrunn, ballast, livsstil og pasjon, samt skussmål, skorter det ikke på svar på vårt korte og greie innledende spørsmål «Hva er det med korpsmusikken?».

– Det er ikke nødvendigvis bare musikken, svarer han, – det er hele pakken:

– Samholdet, miljøet og alt det som bygges gjennom at man spiller i korps. Bare det å spille et instrument, gjør noe med veldig bra barn og voksne. Masse forskning viser det.

– Blir et bedre menneske

– Gjennom å spille i korps får du veldig tidlig inn samspillbiten. Det gjør at du lærer å bli selvstendig. Du lærer å øve deg og det smitter over på andre skolefag. Å spille i korps lærer deg også tidlig å samarbeide med andre. Du blir et bedre menneske, rett og slett, sier Gundersen, og fortsetter:

– Og så får du oppleve vanvittig mye i korps. I dag er korpsene med på mange showkonsepter. Vi spiller med rockeband og storband. Folk i alle aldre og på alle nivåer spiller sammen. For i korps kan alle delta på sitt nivå!

– I korpsene er det ingen som havner på reservebenken, poengterer Staale Granli.

Vil glede hele Norge

Målsettingen for NMF i anledning 100-årsjubileet er at hele Norge skal få ta del i korpsbevegelsens jubileumsmarkering.

– Korpsene er kulturelle bærebjelker i lokalsamfunnene, skriver forbundet på sitt nettsted, musikkorps.no.

Der fortelles det følgende om oppstarten av forbundet og dets historie:

Det var på Stabekk i 1918 at guttekorpsene ble enige om å stifte Norske Guttemusikkorps’ landsforbund. Formålet var å «vekke den musikalske sans og interesse» ved samarbeid mellom korpsene. Etter hvert kom ungdoms- og amatørkorpsene med og i 1956 ble navnet endret til Norges Musikkorps Forbund.»

Se Moss Avis' samling av arkivbilder fra korpslivet i mossedistriktet her (del 2)

Framtidsrettet kulturaktør

– Vi skal bruke Musikkorpsenes år til å vise musikkorpsbevegelsen som en levende og fremtidsrettet kulturaktør, lokalt, regionalt og nasjonalt, sier prosjektleder for 2018, Berit Handegard til NMFs nettsted og legger til.

– Det fokus og aksept som Musikkorpsenes år gir, skal forhåpentlig være en inspirasjonskilde til videre arbeid i korpsene.

Som det framgår av faktaboks nummer to i bunnen av denne saken, så legger Norges Musikkorps Forbund opp til en rekke arrangementer og prosjekter i jubileumsåret.

Håper på stormønstring i mossedistriktet

Forbundet oppfordrer korpsene til å ha sine egne jubileumsmarkeringer.

– Det vil bli masse aktivitet i 2018. Og jeg vil utfordre Moss og Omegn Musikkråd til å dra i gang et arrangement med alle de lokale korpsene, sier leder Staale Granli i RyggeMusikken.

Som MNF skriver:

– Det er bare å glede seg til 2018!

Korpsbilder fra Moss Avis-arkivet, del 1

Korpsbilder fra Moss Avis-arkivet, del 2

22 lokale musikkorps

I Moss Avis' nedslagsfelt har vi minst (!) 22 korps:

* Hobøl Skolekorps

* Jeløy Musikkorps

* Krapfoss Hornorkester

* Krapfoss Skolekorps

* Larkollen Musikkorps

* Moss Big Band

* Moss Gamle Guttemusikkorps

* Moss og Omegn Janitsjar

* Moss Skolemusikkorps

* Moss Skolemusikkorps

* Mossekråkene Skolekorps

* Mossekråkene Veterankorps

* Musikkorpset Ljom Svinndal

* Rygge Musikkorps

* RyggeMusikken

* Råde Musikkorps

* Råde Skolemusikkorps

* Saltnes Musikken

* Svinndal skolekorps

* Såner Skolekorps

* Vansjømusikken

* Vestby Skolemusikkorps

* Ås og Vestby Musikkorps

 

Musikkorpsenes år 2018

Fredag 18. november kunngjorde kulturminister Linda Hofstad Helleland at 2018 får offisiell status som «Musikkorpsenes år».

Dette i anledning av at Norges Musikkorps Forbund (NMF) er 100 år i 2018, og at NMF fortsatt er en svært viktig kulturaktør i Norge.

Noen av NMFs planer for jubileumsåret:

* VM i drill på Lillehammer i påsken.

* Jubileumskonsert i den Norske Opera og Ballett 29. april.

* Landsfestival i Bergen 28. juni – 1. juli med NM skolekorps, brass og janitsjar og NM korpsdrill. Det blir Tattoo på Brann Stadion, og hit kommer både Garden og Bicycle Showband Crescendo fra Nederland.

* NMF har opprettet et digitalt konsertkart og oppfordrer til utstrakt konsertvirksomhet.

* NMF har opprettet korpsipedia.no, hvor korpsene kan registrere sine historier.

* 100-års historie skal utgis i bok og på nett.

* Norges nasjonalmarsj skal kåres i samarbeid med NRK P1+.

* En treminutters animasjonsfilm om NMF skal lages.

* En stor fotoutstilling om NMF skal vises i de største byene.