I brøddisken i butikkene er det lett å finne brød med nøkkelhullmerket. Men ifølge Fedon Lindberg er nøkkelhullmerket til liten hjelp for alle som vil finne sunne brød.
– Folk stoler på merkingen. Særlig de som er opptatt av sunnhet. Da er det ikke bra at nøkkelhullordningen gir upresis og potensielt misvisende informasjon, sier Lindberg til Nettavisen.
LES OGSÅ: Refser merking av brød: – Lett å bli lurt
Store forskjeller i sunnhet
Nettavisens oversikt over 54 nøkkelhullmerkede brød viser at det er store forskjeller:
- Grovhetsprosenten varierer fra 43 til 100
- Fiberinnholdet varierer fra 5,1 til 11 prosent
- Saltinnholdet varierer fra 0 til 1,3 prosent
Se hele oversikten lenger ned
16 av brødene har en grovhet på 90 prosent eller mer. Samtidig har hele 11 nøkkelhullbrød en grovhet på mindre enn 60 prosent. To av de nøkkelhullmerkede brødene har kun 43 prosent grovhet. Det er langt under det mange ernæringsfysiologer anbefaler.
– Det er nettopp det som er problemet med ordningen. Mat som ikke er spesielt sunn blir sidestilt med virkelig sunn mat. Da er ikke nøkkelhullordningen med på å gjøre det lett for folk å velge sunt, sier Fedon Lindberg.
Lite fiber
Høy grovhetsprosent er heller ingen garanti for at du får i deg nok fiber. Nettavisen omtalte tidligere Forbrukerrådets test av grovbrød. Der fikk brødene med mindre enn 6,3 prosent fiber kritikk. Ser man på de 54 nøkkelhullbrødene har hele 23 av dem mindre enn 6,3 prosent fiber.
– Nøkkelhullmerket er ikke til stor nytte for befolkningen. Merkeordningen er for sort-hvitt, og den tar bare for seg noen få kriterier i vurderingen av hva som skal få merket og hvor sunn en matvare er, sier Fedon Lindberg til Nettavisen.
Lindberg mener det er nødvendig å se på flere forhold om man skal kunne skille sunne fra usunne brød.
– Hvis man skal snakke om sunne brød må man se på protein og ikke bare fiber og salt. Man må også se på glykemisk belastning, altså hvordan brødet påvirker blodsukkeret. Selv om brødet har mye fullkorn, kan det være negativt i forhold til blodsukkeret, hvis kornet er veldig finmalt.
Farlig stigning
Er kornene for finmalt kan de føre til stigning av blodsukkeret, som har flere negative konsekvenser.
– Når blodsukkeret stiger vil kroppen svare med insulinstigning. Det gjør at blodsukkeret faller igjen, og da lager kroppen kortisol og andrenalin, forklarer Lindberg.
– Dette fører igjen til at du føler deg ukonsentrert og sulten. Det påvirker i sin tur humøret og kan bidra til overspising, sier Lindberg.
Men helsen kan også påvirkes på andre måter.
– Stor og hyppig blodsukkerstigning etter måltider øker betennelser i kroppen hos alle, ikke kun hos personer med diabetes. Det demper også immunforsvaret, sier Lindberg.
– På sikt øker økt blodsukker etter måltider risiko for hjerte og karsykdommer og flere kreftformer, utover til at det bidrar til overvekt, fedme og type 2 diabetes, sier han.
Bør endres
Han mener Nøkkelhullmerket bør byttes ut eller endres betraktelig.
– Nøkkelhullordningen er «primitiv» tatt i betraktning all den kunnskap og de redskaper vi har i dag for å virkelig vurdere og vise hvor sunn en matvare er, sier Lindberg.
– Skal man få et riktig bilde må man ta for seg rundt 30 ulike viktige komponenter i matvarer, sier han.
Lindberg viser til det amerikanske universitetet Yale der man har laget en indeks. All mat får en en score mellom 0 og 100 etter sunnhet. Brokkoli er blant maten som får 100, mens melkesjokolade får 3, stekt egg 18 og kyllingvinger 28.
– Der har man tatt for seg 30 parametere ved hver enkelt matvare. Man har i tillegg hatt forskningsprosjekter der personer har fulgt kosthold basert på indeksen, og vist at maten også var bra for helsa i praksis, sier Lindberg.
– Så vidt jeg vet har ingen forsket på om valg av mat basert på nøkkelhull egentlig gir bedre helse. Det burde man virkelig gjøre. Tenk om det ikke har så stor betydning, da bør man tenke nytt, sier han.
Se lenger ned: Liste over 54 brød med nøkkelhull
– Skal være enkelt
Nøkkelhullsmerket er en Nordisk merkeordning, og i Norge er det Helsedirektoratet som har ansvaret for ordningen.
– Målet er at det skal være enklere å velge sunnere matvarer i butikken, uavhengig av ernæringskunnskaper og språkferdigheter, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund.
– For at et produkt skal få merket, stilles det krav til innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt og fiber. Et produkt merket med Nøkkelhullet er et godt valg innenfor sin kategori, sier hun.
Granlund viser til Helsedirektoratets årlige undersøkelse der halvparten sier at de flere ganger har valgt matvarer med Nøkkelhullmerket.
– 46 prosent mener Nøkkelhullet gjør det enklere å ta sunnere valg, sier Granlund.
Det er ikke gjennomført studier for å sjekke de faktiske helseeffektene av å følge en diett med nøkkelhull-merket mat, men direktøren viser til at det er gjort beregninger av helseeffektene.
– Om en person med et gjennomsnittskosthold i Norge konsekvent bytter ut vanlige matvarer med nøkkelhullmerket mat kan hen få et kosthold som i stor grad er i tråd med de offisielle kostrådene, sier Granlund.
54 brød: Store forskjeller
Alle brødene i denne oversikten er nøkkelhullmerket. Fiber og salt er oppgitt i prosent. Brødene er sortert fra lavt til høyt fiberinnhold.
Navn | Grovhet | Fiber | Salt |
Toastkneipp skåret 750g | 51 | 5,1 | 1,0 |
Norsk fjellbrød | 52 | 5,2 | 0,9 |
Gourmetbrød Grovt | 53 | 5,3 | 1,3 |
Brannbrød | 60 | 5,3 | 1,0 |
Grovt Speltbrød Trine Dahlmo | 79 | 5,4 | 0,0 |
Superbrød Skåret | 52 | 5,5 | 0,9 |
Sandwich Grov | 65 | 5,5 | 0,9 |
Anglamark Matpakkebrød Skårret 750g | 52 | 5,7 | 0,9 |
Havregull Brød | 100 | 5,7 | 0,7 |
Jegerbrød | 43 | 5,9 | 0,9 |
Sammenbakt Grovbrød | 58 | 5,9 | 0,9 |
Kystbrød | 63 | 5,9 | 0,8 |
Grovt & Godt Bygg | 77 | 5,9 | 1,0 |
Havregullbrød skåret | 100 | 5,9 | 0,9 |
Jegerbrød skåret | 43 | 6,0 | 0,9 |
Grovt & Godt Havre | 78 | 6,0 | 0,9 |
Bakerens utvalgte speltbrød | 80 | 6,0 | 1,0 |
Våre groveste havrebrød (skåret) | 87 | 6,0 | 0,8 |
Grovt & Godt Runde Havre | 60 | 6,1 | 0,6 |
Grovt & Godt Speltbrød Oppskåret | 71 | 6,1 | 0,8 |
Grovt & Godt Havre Oppskåret Fryst | 78 | 6,1 | 0,9 |
Grovt & Godt Havre Oppskåret | 78 | 6,1 | 0,9 |
X-tra Kneipp | 55 | 6,2 | 0,8 |
Dyreparken | 60 | 6,3 | 0,9 |
Våre groveste matpakkebrød (skåret) | 81 | 6,3 | 1,0 |
Bakerens utvalgte sesam & solsikke | 60 | 6,4 | 1,0 |
Seterbrød | 55 | 6,5 | 1,0 |
Superbrød | 55 | 6,6 | 0,9 |
Jubileumsbrød | 77 | 6,7 | 1,0 |
Mors grovbrød | 68 | 7,0 | 0,9 |
Hverdagsgrovt | 81 | 7,0 | 0,9 |
Grovt & Godt Runde Fullkorn | 76 | 7,2 | 0,8 |
Rugkjernebrød | 76 | 7,5 | 1,1 |
Grovbrød | 85 | 7,5 | 0,8 |
Fullkornsbrød | 89 | 7,5 | 1,0 |
Våre groveste speltbrød | 84 | 7,6 | 0,9 |
Superhelt Grovbrød Oppskåret Fryst | 78 | 7,8 | 0,8 |
Superhelt Grovbrød Oppskåret | 78 | 7,8 | 0,8 |
Våre grobveste kornbrød | 83 | 7,8 | 0,8 |
X-tra Grovbrød | 96 | 7,9 | 0,9 |
Sandwich Ekstra Grov | 96 | 8,0 | 0,9 |
Grovt & Godt Grovbrød Oppskåret Fryst | 99 | 8,0 | 0,9 |
Grovt & Godt Grovbrød Oppskåret | 99 | 8,0 | 0,9 |
Ekstra Grov Rustikk | 95 | 8,3 | 0,8 |
Ålesund Fotballbrød | 97 | 8,3 | 0,8 |
Vipers Grovbrød | 98 | 8,3 | 0,8 |
Våre groveste grovbrød | 100 | 8,5 | 0,8 |
Våre Groveste Fullkornsbrød | 85 | 8,6 | 0,9 |
Grovt & Godt Protein | 100 | 8,7 | 0,9 |
Grovbrød med havre og chia BS | 92 | 8,9 | 0,8 |
SMAK* Grovt Speltbrød | 90 | 9,4 | 0,9 |
Amalies grovbrød med chia og hirse | 93 | 11,0 | 0,8 |
Amalies grovbrød skåret | 93 | 11,0 | 0,8 |
Grovbrød med hvete-og havrekli BS | 100 | 11,0 | 0,6 |