– Det som er spesielt i år er at alt er gratis. Både det som skjer inne på Verket Scene og det ute på Elveplassen, sier Unn Bøhm Tveito, som er en av arrangørene bak festivalen.

Fredag 16. september er det de unges festival, Verdifestivalen Ung. Lørdag 17. september fra kl. 11:30 blir det barneaktiviteter, sceneshow og stands og matboder ute på Elveplassen, før festivalen offisielt åpner inne på Verket Scene. Da kommer blant annet Petter Uteligger og komiker Christer Torjussen. I tillegg blir det flere musikkinnslag med blant annet bandet Skyldig som faen, som består av tidligere fanger ved Bastøy fengsel.

Inne på Verket Scene blir det også kunstutstilling. Temaet for utstillingen er «Vennskap og relasjoner»

– Vi har mellom 12 og 15 utstillere. Det er så fint at de har tatt seg tid til å lage kunst til denne festivalen. Noen har brukt både uker og måneder, sier Charlotte Norlund, som er ansvarlig for kunsten.

Årets festival er mye større enn i fjor. Arrangørene tror det kanskje er fire ganger så stort i år.

Vil skape et varmere samfunn

– Formålet med Verdifestivalen handler om å forebygge utenforskap og fordommer. Rett og slett ha mer åpenhet og inkludere i mye større grad, sier Rita Jacqueline Van Ingelgem, som er initiativtaker til Verdifestivalen.

– Det tenkte vi var spesielt viktig etter at pandemien startet, men også på grunn av krigen i Ukraina, så er det enda viktigere, legger hun til.

Eget program kun for ungdom

Det første som skjer under festivalen er «Verdifestivalen Ung» fredag 16. september.

– Voksne har faktisk ikke lov å komme. De kan vente i bilen, spøker Nathalie Engebretsen.

Hun forteller at de gjerne vil tilrettelegge for at Verdifestivalen Ung bare er for nettopp de unge. Det er mange voksne som er til stede av frivillige, presiserer hun.

– Dette er et program som kun er for ungdom. Det er helt gratis og de får også mat og drikke. Det blir kjempegøy, sier hun.

Arrangørene forteller at de fikk gode tilbakemeldinger fra publikum etter festivalen i fjor. De sier at flere hadde sagt at det var en god stemning og at de ble tatt godt imot av de frivillige.

– Til og med lydmannen sa at han aldri har jobbet og drevet med lyd med en slik stemning. At det var en slik varm atmosfære rundt. Det håper vi publikum også får oppleve i år, sier Ingelgem.