– Hvert år er det en del stolper som ikke får stå i fred, det vil si at de blir ødelagt gjentakende ganger i løpet av sesongen. Jeg tipper at jeg hittil i år har fikset eller erstattet rundt 70, 80 stolper, forteller stolpejaktsjef i mossedistriktet, Erik Rytter Jakobsen.

I år har dette skjedd med blant annet en stolpe ved Bredebukt på Jeløy, en stolpe på Teibern i Larkollen og en stolpe ved Kambobekken. I Svinndal i Våler har Jakobsen måttet erstatte og reparere stolper gjentatte ganger, senest i forrige uke, og hver gang har de blitt ødelagt på ny.

– På disse stolpene virker det som noen bevisst går inn for å ødelegge, sier han.

– Frustrerende

Når er stolpe ikke har fått stå i fred, har orienteringsklubbens løsningen vært å flytte den til en ny plassering. Det vurderer Jakobsen nå å gjøre med de utsatte stolpene i Svinndal, eventuelt vil de ble slettet helt fra appen.

– Dette er veldig frustrerende for oss som arrangerer, da det tar mye tid å reparere stolpene, forteller Jakobsen.

– Hele Svinndal-kartet med stolper har sluttdato 1. november, så disse stolpene skal uansett snart tas inn. Det kan derfor være naturlig å slette de berørte stolpene da det ikke er så mange andre steder å sette de i den korte perioden som er igjen, sier han.

Les også

Erik (40) har satt ut hundrevis av stolper, og dratt familien med på det: – Hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle bli så stort

I år er det satt ut over 550 stolper i mossedistriktet. Jakobsen mener man må regne med litt svinn og slitasje.

– Noen stolper blir borte og noen blir ødelagt. Når en stolpe blir ødelagt eller borte får vi som arrangør etter hvert beskjed igjennom jungeltelegrafene, Facebook eller mail, så setter vi enten ut en ny stolpe eller fikser klistremerket om stolpen fortsatt er der, forklarer han.

Rekordåret allerede knust

Fjoråret ble et rekordår for Stolpejakten i mossedistriktet, med cirka 12.000 deltakere og 575.000 stolpebesøk. I år gikk arrangørene derfor hardt ut ved å utvide tilbudet ytterligere ved å inkludere Vestby og Råde.

– Vi har et håp om at vi skal ha like mange deltakere i år, sa Jakobsen til Moss Avis like før årets stolpejaktkart ble lansert i mars.

Fortsatt er det en del igjen av årets sesong, men allerede er det helt klart at fjorårets rekorder er i ferd med å knuses med god margin.

– Vi er nå oppe i 21.314 deltakere, og snart 1,4 millioner stolpebesøk, forteller Jakobsen.

Alle de lokale kartene vil bli stengt i løpet av november eller desember.